Ny kulturförening ser förändring som en resurs

Kråkan kultur & teater deltar med landsbygdsutveckling i Svärdsjö. Sören Jonsson med årets Gustav Vasaspel. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Svärdsjös nya kulturförening kretsar kring en gammal kung. Samtidigt försöker byn finna nya vägar i en föränderlig värld.
– Bidrag i alla ära, men vi vill helst kunna stå på egna ben, säger Sören Jonsson i Kråkan kultur & teater.

Historien om Gustav Vasa i Dalarna känner de allra flesta till. Han kom ju som bekant hit för att söka hjälp mot utländska krafter.

Man kan säga att med Vasas kringelikrokfärd i länet började en ny tid i Sverige, en period som handlade om diktatorskap och militarism och som gjorde Sverige till en europeisk stormakt av rang.

I början slöt dalkarlarna upp vid sin kung för att sedan vända honom ryggen när han la sig i böndernas gruvor och åkrar. Så kan det gå.

I Svärdsjö, där ju Vasa bland annat stannade till, har man tack vare en inflyttad person, regissören Theresia Holmstedt Jensen, väckt liv i den gamle monarken med skådespelet Gustav Vasa i Svärdsjö som hade premiär förra året. Åtta slutsålda föreställningar sågs av cirka 1 400, och det var inte bara bybor som dök upp. En stor del kom från andra orter i Dalarna och ett par i 80-års ålder kom från Stockholm. Det visar på Vasas dragningskraft än i dag.

För några år sedan var Theresia Holmstedt Jensen på besök i Svärdsjö. Hon tyckte om det hon såg och gick igång på detta med Gustav Vasa. Det finns några filmer och böcker, men inget teaterstycke förrän nu. År 2012 tog Theresia kontakt med folk i Svärdsjö. Det bildades en produktionsgrupp som tillsammans med intresseföreningen och Mikael Källman drog upp riktlinjerna för skådespelet. 45–50 personer dök upp och tillsammans med bybor, hembygdsföreningen och företag så hade man sitt spel som blev en succé. Andra näringar i Svärdsjö, som butiker och övernattningar, kände att det var mer folk i byn än vanligt. Att driva spelet kostar cirka 200 000 kronor där biljettintäkterna beräknas stå för 75 procent.

– Lyckas vi med det går vi runt. Annars har vi cirka fem sponsorer och bidrag från bland annat jordbrukskassan. Eventuellt ska vi sälja glass i år. Förra året sålde hembygdsföreningen en hel del fika och blir det en fin sommar brukar glass och dricka gå bra. Visst är bidrag bra men helst vill vi stå på egna ben, säger Sören Jonsson, inflyttade från Stockholm som spelar kungens närmaste man, biskopen och krönikeskrivaren Peder ”Swart”.

Skådespelet Gustav Vasa i Svärdsjö har blivit en ”snackis” bland bybor och andra. Man har fått något gemensamt att prata om som kan ge ringar på vattnet. Men ska spelet kunna leva vidare hänger det på att folk ställer upp som skådisar och att man har en budget.

– Bildandet av Kråkan kultur & teater nu i år vill försöka bygga vidare på det som vi har skapat. Vi står inte och faller med Vasa utan hoppas kunna utveckla både andras och egna produktioner för dom mellan 25 år och uppåt här i Svärdsjö. Vi tror att kulturföreningen kan bli ett bra komplement till byns övriga verksamheter, säger Sören.

Kulturföreningar och andra landsbygdsorganisationer måste vara beredda på att tänka nytt, menar Sören, som ser en risk i att små orter minimeras för centralorterna. Så här i valtider blir sådana frågor extra aktuella. Sören kommer från Stockholm och jobbar som inköpssamordnare i Rättviks kommun samt driver eget. Han menar att kommunpolitik handlar mycket om att skapa bra dialog och hitta gemensamma lösningar.

– Ska orter som Svärdsjö och andra leva vidare måste man vara beredd på förändring och att samarbeta. Tar vi skolan som exempel vill många behålla byskolorna. Jag är inte så säker att det är en bra lösning därför att kompetens- och resurssituationen ser annorlunda ut i en större skola.