Maria och Glenn är renskötare på Tomteland i Mora

Textstorlek:

Alla barn i hela världen vet att Tomten tar sig fram med hjälp av sina renar som drar släden med alla klapparna. Att nu Tomten beslutat att flytta sina renar till Tomteland i Gesunda utanför Mora i Dalarna är således en världsnyhet!

Sedan 2009 har Tomten haft några renar på prov tillsammans med ett halvdussin älgar hemma på Tomteland. Renarna på Tomteland har genomgått samma intensiva flygträning som de på Nordpolen.
Försöket gick så bra att Tomten nu beslutat att låta träna ett helt draglag. Men Rudolf är kvar på Nordpolen till dan före dan. Han är ju Tomtemors favoritren. Hon långpendlar mellan Tomteland och Nordpolen så här års och är bara på Tomteland på lördagar denna säsong.
Då renarna kräver utrymme så har älgarna fått ett nytt hem i en älgpark i Härjedalen. Kvar nu i vinter är bara älgtjuren Zorn som föddes våren 2010. Hans fru Hedda och kalvarna har redan flyttat till parken i Härjedalen och i början på nästa år flyttar Zorn till sin familj.
Att vara Tomtens renskötare är ett stort ansvar och han har själv valt ut Bos Maria Håkansson och Glenn Andersson till det. Tillgänglig expert är renskötaren Nils-Olov Labba som i mer än åttio år levt med renar och då och då erbjuder barn en tur i akkja (rendragen pulka.)
Hur blir man då renskötare?
Maria svarar att hon och Glenn gått kurs hos en av Sveriges kunnigaste på hjortdjur, veterinären Bengt Röken på Kolmårdens djurpark. Där fick de lära sig både om ren och älg. Renar äter renlav men får också fettfattigt viltpellets. Det är samma foder man ger rådjur som tillskott nu på vintern.  Både ren och älg äter upp sig under sommar och höst. På vintern går deras ämnesomsättning på sparlåga trots att de inte går i ide. Därför den fettfattiga kosten.
Hur kommer det sig att Tomten låter människor och inte nissar ta hand om renarna? undrar Dalabygdens utsände.
– Förstår du inte det? Maria ger mig en lång blick… Nissarna har fullt upp med allt julklappsmakeri så här års och dessutom tar de hand om alla besökare till Tomteland så de har helt enkelt inte tid.
Hur lär man renar flyga?
– Nja, det är nog bara Tomten och några betrodda nissar som vet det i detalj, svarar Maria. Vi får aldrig sela eller vara med. I år då Gesundabacken är släckt har jag hört att nissarna sätter ut facklor som landningsljus tidiga morgnar då dimman ännu är tjock. Det är i stort sett allt vi vet om just det.
Dunder och de fyra vajorna (honorna) Blixtra, Storm, Tindra och Snö har nu fått kalvarna Brak, Virvla, Luna och Orkan. Då Rudolf ansluter blir det således ett fulltaligt draglag till jul.
Håhåå! Om ungdjuren inte klarar det finns det reserver på Nordpolen, brukar Tomten lugnt säga, enligt Maria.
Ny attraktion på Tomteland i år är julbocken Bruse. Han är av den utrotningshotade lantrasen Lappget. Till sällskap har han getabockarna Åke och Bertil.
– Det känns bra att Tomteland kan bidra till att ha en levande genbank för den utrotningshotade lappgeten, säger Maria. Lappgetterna följde förr alltid med samerna och de var mycket uppskattade eftersom de gav mer mjölk än renarna. Men i den moderna tiden är man inte lika beroende av färsk getmjölk då man kan ta scooter eller flyg till affären för att skaffa sig det protein man behöver. Till våren kommer getabockarna att få damsällskap och genbanken kommer säkerligen att bli större då. Bockar är bockar, säger Maria och ler.
Hans Lundin