Laxen i kiosken

Textstorlek:

Jag spenderade en semestervecka nere i Halland i början av juli. Laholmsbukten har ju många fina sandstränder och mycket att se och göra. Båstad och Halmstad besöktes. Det är ingen brist på fina restauranger i och runt dessa städer. Men det kan bli lite senare vanor när man är ute och åker längs vägarna. Speciellt med maten.

I Halmstad upptäckte jag en – för mig – ny form av snabbmatställe som hade öppet dygnet runt. En obemannad men ändå öppen kiosk med mestadels lax. Men även räkmackor och fiskgratänger fanns. Denna modell var cirka 3×9 meter och kallas laxomat placerad mitt på en parkering mitt i Halmstads centrum.

Så här gick det till att handla. Vid ingången drog jag mitt betalkort för att öppna dörren. Väl inne valde jag av fräscha fiskrätter i en kyldisk. Sedan skulle alla varor läggas i en kasse och ställas på själva betalstationen – en uppmärkt ruta på disken. En datorn kände sedan av vad som fanns i kassen med hjälp av speciella etiketter på förpackningarna. Sedan betalade jag genom att dra mitt kort och skriva min signatur på skärmen. Kvittot kom sedan och dörren vid utgången i andra änden på lokalen öppnades automatiskt. Jag fick min mat och jag var ute i friheten. Jag kunde notera att det var stort intresse för laxmåltider bland nattsuddare. Både godare och nyttigare än både korven eller pizzan.