Kan finnas hopp för skadade träd

Textstorlek:

När äntligen snön smälte bort och försvann kom en obehaglig överraskning för många trädgårdsodlare. Fruktträd och bärbuskar hade ringbarkats av olika djur, men det finns en chans att skadade träd och buskar kan räddas.

Äppelexperten Olle Ridelius i Vassbo berättar att skadorna efter den snörika vintern har varit stora på fruktträd och bärbuskar.

Mössen och sorkarna har skyddats av det tjocka snötäcket och kunnat göra stor skada i vinter.

– De kan gnaga under snön, men i januari blev det dessutom en töperiod så det bildades en skare och ett mellanrum till nästa lager snö där mössen kunde springa utan att exempelvis ugglor kunde ta dem, säger han.

Om träden och i synnerhet de mindre grenarna och kvistarna är gnagda en bit ovanför marken är det troligtvis möss som ätit av barken.

Det som kan hjälpa i förebyggande syfte är gnagskydd runt stammen eller som Olle gjorde i vintras när han lindade bitar av lite grövre plats runt stammen.

Är rötterna uppätna då är det vattensorken som varit framme.

– De är annars ute efter kvickrotens rötter men på vintern kan de ge sig på trädrötterna istället, förklarar Olle.

Älgarna och rådjuren kan istället nå högt och äta av kvistarna i trädkronan.

Träden i Vassbo har klarat sig från angrepp av möss och sork i vinter och det tror Olle kan bero på att det finns tre katter i närheten. Så att skaffa katt är ett sätt att skydda sin trädgård från dessa gnagare.

Här har också många av de äppelträd som Olle sköter om skador efter vintern, men det är fältharen som varit framme.

– De kan stå på bakbenen och gnaga upp till en meter högt och ännu högre i år när de hoppat på snön, berättar Olle.

När Olle sågar av kvistar och grenar i trädgården brukar han låta dem ligga kvar i ett hörn istället för att bränna dem eller köra iväg dem. Det kan vara ett sätt att mata hararna så de låter bli träden, menar han.

Träden som har haft ett skyddande nät runt sig har klarat sig bättre än andra, men inte ens det har varit en garanti för att inte haren skulle nå den åtråvärda barken.

Olle har exempelvis en rad med äppelträd av sorten flower of kent som han satte för tre år sedan. Han har försökt att skydda dem med både nät och gnagskydd.

Enligt Olle ska den sortens äppelträd vara den mest berömda. Det sägs att sir Isaac Newton såg ett sådant äpple falla och inspirerades då till sin gravitationsteori.

– Trots skydd runt träden har haren gnagt på dem lite högre upp. Nätet var för grovmaskigt och haren kunde på det viset få in nosen och gnaga ändå. Det som kunde ha hjälpt är kycklingnät.

Olle har strukit på trädbalsam där barken varit skadad och kan nu bara hoppas att det ska rädda dem.

Är gnagskadorna för omfattande är äppelträden utom all räddning, men Olle ger annars ett visst hopp. Det kan finnas sätt att rädda träden.

Han visar hur man kan se skillnad på gnagskador där det finns en chans att rädda trädet och när skadorna är för djupa så det enda som återstår är att såga ner det.

– När det är grönt kvar har haren varit och gnagt men har lämnat kvar basten. Den ville han kanske inte ha eftersom den smakar bittert. När det ser ut så är det idé att stryka på en skyddande ympvax eller en trädbalsam för att inte trädet eller grenen ska torka. Som ett extra skydd kan man vira om en bit vanlig gasbinda och sedan stryka på ytterligare trädbalsam för att fästa gasbindan, berättar Olle.

Behandlingen ska göras så fort som möjligt när skadan upptäcks, men allra senast innan löven spricker ut.

– Träden kan se gröna ut när löven spricker ut men gör man inget kan de vara döda i augusti, säger han.

Olle visar också hur det ser ut när det är mer gnagt. Då ser det vitare ut, precis som det kan göra när rådjuren fejat sina horn på försommaren. Om det ser ut så runt hela stammen är det bara sågen eller sekatören som gäller.

Om barken på ett äppelträd är skadat på en sida av stammen visar Olle hur han gör en så kallad bryggympning. Då gör han nya ledningsbanor för savströmmen med hjälp av friska kvistar som han ympar in från den övre till den undre kanten där det finns frisk ved.

En del av ett träd som inte kunde räddas sågade Olle ned och gjorde en barkympning på. Han tog tre kvistar av samma sort som det träd han sågat ned och ympande in dem innanför barken så att det så småningom förhoppningsvis blir ett nytt träd av samma sort på samma plats.