Nya krav på besiktning

Nya krav ställs nu på Epa-traktorer som måste besiktigas före 20 maj för att inte drabbas av körförbud.

Textstorlek:

Nu införs krav på kontrollbesiktning för A-traktorer. Besikta före 20 maj och undvik körförbud.

A-traktorer och EPA-traktorer är i grunden bilar som är ombyggda till traktorer. EPA-traktorn är redan besiktningspliktig. Nu införs regler som säger att även A-traktorn ska kontrollbesiktas.

Dessa regler träder i kraft 20 maj i år. I Dalarnas län finns i dagsläget omkring 1 077 A-traktorer. Endast 19 av dessa har hittills kontrollbesiktats.

Har man ett obesiktigad fordon när de nya reglerna träder i kraft så blir fordonet belagd med körförbud. Syftet med de nya reglerna är att öka trafiksäkerheten.

– I dagsläget vet vi att det finns A-traktorer på våra vägar som inte är trafiksäkra.

När dessa fordon nu behöver besiktas hoppas vi att den situationen ska upphöra, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

En A-traktor får ha en maxhastighet på 30 km/h. Bilen ska vara ombyggd så man tydligt kan se att den inte längre är avsedd som en traditionell personbil.

Enligt Transportstyrelsen ska A-traktorer besiktas första gången senast 48 månader efter den månad då den togs i bruk för första gången.

Därefter senast 24 månader efter den månad då dess föregående godkända kontrollbesiktning utfördes.

Tänk på att det är du som fordonsägare som ansvarar för att fordonet blir kontrollbesiktat i rätt tid.

På Transportstyrelsens hemsida finns en ny tjänst där det enkelt går att söka på sitt registreringsnummer för att få information om när fordonet senast ska besiktas.

I övergången till de nya reglerna kan fordonet besiktas under perioden 1 januari t o m 19 maj 2018. Transportstyrelsen råder bilägare att vara ute i god tid, för många kommer att vilja besikta sitt fordon under våren.

Emely Bakken