Många knallar slipper kassaapparater

De allra flesta marknadsknallar klarar sig med det gamla hederliga kassaskrinet.De allra flesta marknadsknallar klarar sig med det gamla hederliga kassaskrinet. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Det blev två bra möten om kassaapparater och vägskyltar för landsbygdsförsäljare.
– Är man osäker ta först kontakt med Skatteverket eller Trafikverket innan man gör något, säger Anders Walla på Dalamat.

Förra veckan berättade Dalabygden om två möten för landsbygdsförsäljare. Det handlade om vilka som eventuellt kan behöva skaffa sig en kassaparat och vad man bör tänka på när det gäller att sätta upp vägskyltar. Informatörer för Skatteverket var Lars Lund och Lars Pettersson som berättade att tjänar man mer än fyra basbelopp, runt 170 000 kronor, bör man skaffa sig en kassaapparat eller skriva kontantfakturor.

Oavsett om man säljer mycket eller lite är man alltid skatteskyldig och bör föra någon form av bokföring och spara kvittona. Om man nu ser att man behöver en kassaapparat är rådet att ta kontakt med auktoriserade försäljare. De hjälper till med vilken typ av kassaapparat försäljaren behöver, programmering och hur den ska certifieras.

– Vad jag förstår behöver dom allra flesta marknadsknallar från Dalarna inte skaffa någon kassaapparat eftersom dom inte kommer upp i fyra basbelopp. Annat är det om man har gårdsbutik och säljer mycket. Ideella föreningar kan till och med tjäna mer än 170 000 kronor utan att behöva ha någon kassaapparat, säger Anders Walla.

Vid den andra träffen som rörde vägskyltar för gårdsbutik och andra landsbygdsevenemang, var Lena Olsson på Trafikverket inbjuden. Är man i behov av att skylta upp var en gårdsbutik ligger ansöker man i de flesta fall hos Trafikverket. Ansökan, skylt och uppsättning kostar mellan 5 000 och 6 000 kronor. Andra slags skyltuppsättningar kan ligga på länsstyrelsens bord. Hör i första hand med Trafikverket som gärna reder ut hur det ska vara.

– Det var en bra och trevlig stämning på mötena med många bra frågor och svar, säger Anders Walla.

 

Gå till Prenumerera