Leksands i SHL – så ologiskt logiskt

Textstorlek:

Om idrotten är logisk? Nej, definitivt inte. Förmodligen är det därför vi charmas av det här oförutsägbara skådespelet. Ishockeyns SHL-kval mellan Mora och Leksand kunde bara sluta på ett sätt. Det blev tvärtom…

En bra expert ska, på ett moget sätt väga in samtliga faktorer i en bedömning. Men gång efter annan missar vi det, vi som ska ge svar på idrottspublikens frågor.
Vet inte hur många gånger jag fått frågan de senaste veckorna, hur det går mellan Leksand och Mora?

Är så glad att jag lärde mig något efter hockeykvalet för tre år sedan, då Leksand mirakulöst besegrade MoDo – detta trots att dalalaget blev rejält utspelat i samtliga matcher och bara vann skotten i fyra av 21 perioder (18-50 i den sjunde och avgörande matchen, men 4-3 i mål).

Efter den matchserien, som är det i särklass märkligaste jag upplevt under mina 37 år som sportjournalist, har jag alltid garderat mina svar. Därför gav jag följande respons när de här frågorna haglade för några veckor sedan:

”Mora är klar favorit, säg 4-1 i matcher. MEN, det kan lika gärna sluta tvärtom!”
Förklaringen, den har jag nämligen lärt mig. Jag definierar den så här:

Det är lättare att jaga än att bli jagad. När en ledare får med sig hela gruppen och spelarna är beredda att göra det lilla extra, då blir ett lag svårstoppat.

Receptet är snudd på oslagbart. De förutsättningarna hade Leksand. Dessutom hade laget Sveriges största supporterskara i ryggen. Ljudkulissen vid matcherna i Leksand är den högsta som jag har arbetat i. En fantastisk stämning.

När kollegor från andra delar av landet hör av sig och med en trånande ton i rösten säger. ”Åh…, vilka härliga veckor du har framför dig…”, då håller jag inte med till fullo.
I mina ögon är de här matcherna nämligen lite ”för mycket” med tanke på det som ligger i potten. Tiotals miljoner kronor, decenniers byrivalitet och en del andra ingredienser, lockar fram delar som inte finns där i vanliga seriematcher.
Nja, jag gillar det inte.

Kanske är min toleransnivå för låg? Erkänner gärna det och vill i nästa andetag hylla supportrarna i såväl Leksand som Mora. De sitter bredvid varandra i arenorna, umgås i barer och korridorer utan att slåss.

Hade det varit AIK och Djurgården, då hade kravallpolis och militär varit ett måste.
Så med det i åtanke kanske några bitska ramsor och hånfulla kommentarer är okej.
I den bästa av världar hade dalfolket både Leksand och Mora i ishockeyns högsta serie. Om det ska bli så framöver, då krävs ett stort arbete från båda klubbarna.
Mora har lång erfarenhet och har, precis som Leksand, en makalös förmåga att komma tillbaka. När det det är dags för SHL-kval igen, våren 2020, då gissar jag att Mora är där och nosar igen.

Den stora frågan nu, ska Leksand lyckas förvalta den här chansen? Klubben har landets bästa supportrar, en stor kader sponsorer, en modern arena, men att etablera sig i ishockeyns högsta liga är svårt. Det har blivit 16 kval för Leksand de senaste 20 säsongerna. Upp, ner, upp, ner och upp. Lägg undan jojon och låt det bli ett slut på alla kval, inte minst för svensk ishockeys skull.

Pelle Marklund