Mästerkock på besök i sin hemstad

Lagkaptenen för Svenska Kocklandslaget Fredrik Andersson föreläste i sin hemstad Avesta.
Textstorlek:

Sedan flera år tillbaka finns det en tradition med förenings frukostar i Avesta, där kommun eller föreningar informerar om sin verksamhet.

Denna gång hade man storfrämmande. Avestasonen och välkände kocken Fredrik Andersson talade om sitt idrottande som ung, men framförallt om sitt uppdrag som lagledare för Svenska Kocklandslaget. Närmare 50 personer fanns på plats redan halv åtta på morgonen.

Fredriks idrottskarriär tog slut redan som 18-åring efter fotboll i Avesta AIK och ishockey med Avesta BK och Hälsinggårdens AIK.

– Efter utbildningen på restaurangskolan i Falun blev matlagning mitt stora intresse, säger Fredrik.

På Banken Bar & Brasseri i Falun startade karriären.

– Jag lärde mej oerhört mycket av Ingemar Ebeståhl. Han har onekligen format mej till den kock jag är idag. En viktig mentor och god vän, säger Fredrik.

I februari startade Fredrik jobbet som lagledare.

– Första gången vi har en heltidsanställd lagledare. Oerhört stolt att jag fått uppdraget och det är både utvecklande och krävande. Samtidigt är det fantastiskt att jobba med så kreativa och drivna personer.

Totalt ingår elva personer i teamet. Två kvinnor och nio män som åter skall se till att Sverige hamnar på pallplats. Och laget består av både kockar, konditor och diskare.

– Vi skall ta revansch för den försmädliga sjätteplatsen vid OS i Tyskland senast.

Teamet har samlats ett otal gånger under våren och sommaren och den 18 november kommer man till VM i Luxemburg. Sex dagar senare startar tävlingen och den 29 november vet man vilka som kommit på pallen.

– Singapore, USA, Norge och Finland blir våra tuffaste motståndare.

Och Fredrik kan lova att inget lämnats åt slumpen. Tävlingen har två moment. Det kalla bordet som tillagas innan man åker till VM och så det viktigaste, en tre rätters som skall tillagas under sex timmar.

– Vi vet vad som skall tillagas och varje moment har finslipats in i minsta detalj. Vi har bland annat anka och fisk och de som skall stycka har praktiserat i fiskhamnen och på et styckeri. Vi lämnar ingenting åt slumpen, poängtera Fredrik.

– Vi övar för att bli snabbare, hitta den rätta tekniken och jobba som ett team. Vi kan inte nöja oss med att det funkar, utan vi skall vara bäst.

Som lagledare sköter han all logistik och peppar sitt team. I själva tävlingen får han inte vara med och påverka utan får snällt sitta på läktaren. Förmodligen sex tuffa timmar för en så engagerad person som Fredrik.

Jobbet innebär över 200 resdagar. Hinner du laga någon mat själv?

– Så fort jag är hemma lagar jag till något gott. Just nu är jag lite fascinerad av alla möjligheter med grönsaker.

Men grönsaker kan väl inte vara favoriträtten för en kock som bland tagit tre silver i VM?

– Grönskar skall inte underskattas. Det är en utmaning att få grönsaker att lyfta. Min favoriträtt är annars raggmunk med fläsk och ett stort glas mjölk.

Fredrik brinner för mat och grunden till hans stora intresse väcktes redan som ung.

– Mamma var dagmamma och lagade alltid husmanskost hemma varje dag. Då fick man hänga med i köket och jag minns även farmors söndagsstek med gräddsås, vinbärsgelé, pressgurka och svartpepparstekta morötter med färskpotatis. En smakupplevelse som inspirerat mig och fortfarande gör.

Och när Fredrik talar om farmor kommer hennes julpepparkaka på tal.

– Mjuka pepparkakor med vaniljkräm och lingon vända i florsocker. Det kan inte bli bättre.

Ett barndomsminne som Fredrik gärna delar med sig till Dalabygdens alla läsare.