Lätt att bli revytokig

Revytokig är verkligen Eva Erkers. Foto: PeO Karlström
Textstorlek:

I 48 år har Eva Erkers varit med i Björbo Revyn.

– Och jag skall vara med i ytterligare tre, lovar Eva, som blivit 60 år.

– Mamma (Kickan) spelade i 51 år och jag skall inte vara sämre.

Som 13 åring började hon i baletten och sedan har hon gjort det mesta.

– För något år sen konstaterade vi att jag inte varit med i orkestern. En saxofon med en Kazuo fasttejpad blev lösningen. Sen var det bara att köra, säger Eva.

Blandningen av musik, sketcher, klä ut sig, glamour och snygga paljetter, det är revy för Eva.

– Resan månaderna innan föreställningen är precis lika roligt. Från kaos och tusentals idéer till att allt faller på plats. Så häftigt och så kul.

Hur växer då ett nummer fram i revyn?

– Väldigt olika. Det kan vara en beställning från vår producent Eva Östling. Eller någon som kommer med idé. Jag har lättast för ett skriva sångtexter. Sketcher är faktiskt mycket svårare. Det är alltid svårare att vara rolig, förklarar Eva.

– Å andra sidan får inte allvarliga texter bli för patetiska eller naiva. De måste ha en substans och kanske inte de enklaste rimmen, som hjärta, smärta.

Radion är Evas bäste vän både inne och ute.

– Jag hör en melodi, ett rim, en mening och plötsligt sätter något igång i hjärnan. Då släpper jag allt och idén måste komma på pränt, förklarar Eva.

– Ibland undrar jag vad människor tänker- När jag plötsligt under en promenad, stannar upp börjar sjunga på en sång. Då är orden på gång och meningarna växer fram. Ser säkert kufiskt ut, men det är så jag fungerar.

Och Eva påpekar vikten av att kunna skriva sketcher där poängen inte är under bältet.

– Det blir till och med roligare om inte poängen är under bältet. Förra året var ett nummer som handlade om metoo ett måste. Först hängdes två svenska profiler ut. Jag förstod att det skulle bli fler och började göra något med ”Tio små pojkar” av Agatha Christie. Det borde fungera. Det blir säkert fler, tänkte jag.

– Och så blev det. Meningen var att någon i ensemblen skulle läsa texten vid varje föreställning. Men vi ändrade oss och tog in olika gästläsare och det blev en succé. Att stå bredvid och höra någon läsa min text och tolka den på sitt sätt var häftigt.

Med andra ord Eva Erkers eget ”Så mycket bättre”?

– Absolut – en riktig egoboost och så himla häftigt.

2016 vann Björbo Revyn en kategori i Årets Revy SM. Bidraget var så bra att det gick direkt till final.

– Det handlade om chauffören som åkte in på Flottbron i Gagnef. Melodin Bridge over troubled water var liksom given. Och chauffören hade, i vår version, aldrig erkänt att han inte kunde backa.

– Med bildprojicering och mästerlig sång av Mats Lissjanis från Nås blev det guld, säger Eva och på tonfallet märks hennes stolthet.

Är det viktigt att spegla det lokala?

– Björbo är inte så stort så det får bli hela Dalarna, men idag gäller både nationellt och internationellt.

I vår blir det 16 förställningar med start den 5 januari, och uppemot 5000 personer kommer till lilla Björbo. Ett 70-tal personer är engagerade vid varje föreställning och tio av dessa finns på scen.

– I år kör vi lördag, söndag och en fredag.

Hur skall en lokalrevy i framtiden kunna konkurrera med allt på TV, filmer, fredagsmys mm?

– Vi får inte stanna i det gamla revytänket som gjordes av Ernst Rolf och Karl Gerhard. Vi måste bli mer moderna. Välja modernare musik. Satsa mer på ljud och ljus. Filmer och bilder blir en naturlig del i produktionen, poängterar Eva innan hon sätter sig i bilen tillsammans med sin man Hans-Erik Bergman för hemfärd till Borlänge.

Hans-Erik är för övrigt med i revyn.

– Vi brukar skoja att han gifte in sig i revyn. Starten var lite scenarbete, något prat mellan snabba klädbyten, reklam för Björboföretag. På den vägen är det.

Och hon viskar med glimten i ögat.

– Han hade tur att det fanns någon audition på den tiden.

Innan hon slog igen bildörren fick vi henne att avslöja något om årets revy.

Cirkusen kring tillsättande av statsminister, om de nu blir klara i tid, finns säkert med och en vattenläcka i Grängesberg till Spendrups blir ett läckert inslag, avslutar Eva.

I 20 år har Eva skrivit sånger och texter till Björborevyn och entusiasmen, glädjen och energin verkar inte sina.

Revytokig är bara förnamnet.