För familjeföretaget är energi en knäckfråga

Textstorlek:

Familjeföretaget Leksands Knäckebröd började sitt arbete med att spara energi och minska utsläppen redan på 50-talet.– Det här var långt före alla oljekriser. Förbättringarna gjorde man helt enkelt för att man var snål. Vi började med en värmeväxlare redan 1952 och har varit självförsörjande på värme sedan dess, berättar Peter Joon, vd för Leksands Knäckebröd.

Värmeväxlarna har växt i antal i takt med att knäckebrödsfabriken expanderat. Oljan har ersatts med vind- och vattenkraft från Dalaenergi och biobränslen. Fabriken är självförsörjande på energi utom under juluppehållet.

Leksandsbröd har varit långt framme i miljö- och resurssnålt tänkande långt före oljekriser, och långt före klimatkrisen. Här har man sedan 20-talet byggt sina egna maskiner, första degblandaren byggdes med en gammal kardanaxel och de valde tidigt bättre och lite dyrare motorer för att på sikt spara energi, det som man vi idag kallar livscykelanalys.

– Ordet var inte uppfunnet när vi började med detta på 1970-talet.

– En lite dyrare motor kanunder sin livstid dra betydligt mindre kostnader. Det kan vara en fjärdedel billigare att köpa en dyrare motor som har högre verkningsgrad, säger Peter Joon.

– Kan vi ta bort ett slöseri är det ofta en kostnadsbesparing och en miljöåtgärd samtidigt. Vi skapar också en kultur i hela företaget. Vi vill ha miljön med oss, det är en naturligt för oss.

Idag har Leksands Knäckebröd sex produktionslinjer och långt framskridna planer på att bygga ut med ett nytt småbrödsbageri.

Eftersom företaget sedan 15 år tillbaka köper fossilfri el så nåddes målet att ha en koldioxidfri produktion redan 2013 då man ersatte sista oljan med fosilfritt bränsle.

– När året är slut så har vi varit fosilfria i sex år.

Om inte alla dessa energiinvesteringar hade gjorts så skulle Leksands Knäckebröd ha förbrukat cirka 300 kubikmeter olja per år.

– Väldigt många företag säger idag att de ska vara fossilfria 2030 eller 2050. Det är få företag som kan säga att de är fossilfria redan idag. Vi kan stå rakryggat och ha ett gott samvete, säger Peter Joon och minns Nuteks egergiutredning 1997 då de erbjöd att om man åtog sig at investera bort energiförättringa som betalade sig på tre år. Hos Leksands knäckebröd fann man att man redan gjort alla dessa smarta energibesparingar, och hittade inga förbättringsmöjligheter .

Knäckebrödsbageriet har inte heller något svinn av rågen de hämtar nära, maximalt 34 mils transporter:

– Knäckebröd blir aldrig gammalt eller mögligt, du kan blanda in våra brödsmulor i morgonfilen om du vill ta dem tillvara.

Sedan 2016 kan manockså stolt sträcka på sig och säga att man är störst på ekologiskt bakat knäckebröd i dagligvaruhandeln:

– Vi har investerat tre miljoner i vårt ekologiska råvaruflöde och bestämde oss för att inte göra avkall på kvaliteten. Våra ekologiska trekantsbröd säljer bäst i antal paket och är nu störst i Sverige och våra stora runda ekologiska bröd är störst i antal ton, berättar Peter Joon som konstaterar att ekokonsumenterna strömmat till trots att det är dubbla priset på råvarorna och ger ett något dyrare bröd.

Leksands Knäckebröd kan nu genom sina kontinuerliga förbättringar baka upp emot 8 000 ton knäckebröd per år energieffektivt, ekonomiskt och med enbart förnyelsebar energi. I slutet av 2014 utsågs Leksands Knäckebröd till en av tre så kallade Dalapiloter för grön utveckling av landshövding Maria Norrfalk.