Fler chaufförer behövs

Lasse Holm varnar för att bristen på lastbilsförare drabbar samhället. Foto: TYA
Textstorlek:

Utbildningarna klarar inte att förse branschen med förare. Det kan påverka hela samhället negativt, varnar projektledare på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, TYA.

Transportbranschen växer kraftigt i takt med att behovet av transporter i samhället ökar. Därför finns nu ett stort sug efter utbildade lastbilschaufförer.

I dagsläget beräknas att branschen behöver 3 600 lastbilsförare under de närmaste sex månaderna och på hela året efterfrågas 7 000 lastbilsförare.

De kommande tio åren behövs 50 000 förare visar TYA:s, årliga Trendindikator.

Men i dag klarar inte utbildningarna att förse branschen med tillräckligt många utbildade förare.

– Det är en utveckling som kan få negativa effekter på samhället, säger Lasse Holm, projektledare på TYA, i ett pressmeddelande.

I en undersökning, framtagen av TYA, uppger 51 procent av de tillfrågade åkeriföretagen att de kommer att anställa lastbilsförare under det närmaste halvåret.

Samtidigt är bristen på chaufförer stor i hela landet.

– En fungerande transportsektor är en viktig pusselbit i samhället. Transporterna är avgörande för fungerande industri och handel. När transportbranschen haltar riskerar vi i slutändan en minskad produktivitet och stagnerad ekonomi, säger Lasse Holm och tillägger:

– Fortsätter det på det här sättet kommer det att få konsekvenser som märks även för vanliga konsumenter.

Bristen innebär att den som utbildar sig till lastbilsförare är i det närmaste garanterad jobb och arbetstillfällena finns i dag över hela landet.

– Transportbranschen är en framtidsbransch. Som nyutbildad lastbilsförare har du i dag en arbetsmarknad som är fantastisk.

TYA vill nu uppmärkamma problemet för alla utbildningsansvariga lokalpolitiker. De uppmanas att öka antalet utbildningsplatser på såväl transportgymnasieprogram som vuxenutbildningar.

Det skulle göra stor skillnad.