Det vi gör med hjärtat blir oftast bra

Textstorlek:

Jag och två av mina vänner satt en kväll intill Selma Lagerlöf (statyn alltså) i Falun och funderade över livet.

”Nu låter jag väl som en pessimist men jag tror inte på att vi människor är ämnade att vara lyckliga hela tiden.”

Min vän, vi kan kalla henne E, berättade om hur hon ofta återkommer till frågan: Hur kan alla andra vara så lyckliga? E kände sig skeptisk till alla bilder på sociala medier som bara visar lycka och glada miner.

I radioprogrammet Kropp och själ diskuterades vid ett tillfälle vår ständiga jakt på lycka. Vi har matats med tron om att vi är vår egen lyckas smed. Psykologiprofessor Svend Brinkmann menar dock att vi bör flytta fokus från lycka till mening. Om vi ägnar åt oss det som skänker oss mening mår vi automatiskt bättre.

Ja, det låter ju rimligt. Allt jag gör får mig inte att känna mig lycklig men när jag gör saker som skänker mig mening, då känner jag ofta en inre frid. Jag känner mig nöjd – det är ju en fantastisk känsla!

På sociala medier följer jag en tjej som kallar sig YogaGirl. För en tid sedan skrev hon ett inlägg som intresserade mig. Hon skriver på engelska men min översättning av hennes text blir något i stil med: ”Vi är alla så fokuserade på att bli någon. Någon viktig. Någon speciell, någon framgångsrik. Men du behöver inte oroa dig över att bli någon. För… Du är redan.”

Jag är.

Att jag är, det är fullt tillräckligt. Vi behöver inte bli något eller någon annan. Vår uppgift är inte att söka ständig lycka, det är ett uppdrag omöjligt att lyckas med. Istället bör vi se till att fylla vårt liv med det som skänker oss mening. Då blir vi nöjda.

Vi pratade om det här, mina vänner och jag. Allt är inte så underbart hela tiden. Barnen är inte nöjda och glada dygnets alla timmar. Vi drar inte alltid jämt med vår partner, om vi har någon. Vissa sysslor är inte så himla roliga att göra. Men – MEN – trots att allt i livet inte gör oss lyckliga kan vi försöka finna mening i det vi gör.

Eckhart Tolles bok The power of now ligger just nu på mitt sängbord. Tolle menar att om vi kan ägna mer uppmärksamhet åt det vi gör – vad den än må vara – än åt själva resultatet så kommer vi inte göra motstånd mot det som är nu. Detta i sin tur gör att vi accepterar nuet, något som leder till lätthet och glädje. Livet blir meningsfullt.

Jag berättade om Tolles budskap för mina vänner på bänken. E tog till orda: ”Ja, nu blir jag väl den där negativa igen. Men det är ju skitsvårt att vara i nuet hela tiden. Typ omöjligt.” Vi andra höll med. Att vara i nuet är svårt. Tankarna fladdrar ofta i väg och handlar om sådant som ligger i framtid eller dåtid.

Några dagar efter samtalet på bänken pratade jag med grannen längre upp på gatan. Hon berättade hur hon gör sin goda jordnötssås. Färska jordnötter måste det vara. Såsen ska koka länge. ”Och så ska du koka den med hjärtat”, avslutade hon med att säga. Hennes ord blev ännu en påminnelse om att då vi gör med hjärtat – ja, då blir det ofta bra.