Oroas över dyrt villaliv

Textstorlek:

Villaägare på gott och ont. Men även om en lägenhet lockar så är Margareta Thynell inte så sugen på att byta bort huset i Olsbacka.

Margareta Thynell gick till banken, löste ut bröderna och övertog föräldrahemmet. Det här var 1996. Snöskottning, dränering, takbyte och avlopp. Ja, det är inte självklart att hon nu bor kvar.

Margareta skottar snö när tidningen besöker henne. På taket ligger ett tungt snötäcke. Vintern har varit tuff men nu smälter snön. Man måste tänka på att hålla vattnet borta från grunden, menar Margareta som nyligen dränerade om huset.

– Vi villaägare överrumplades av den stora mängde snö. Snöslungan står insnöad i garaget.

Margareta har problem med axlarna vilket gör underhållsarbetet till en bedrift. 73 år och pensionär.

Tidigare var hon sjukpensionär, det var musklerna som inte längre ville. Men hon kämpade på ganska länge på Studiefrämjandets kontor. Margareta bor ensam i en 50-talsvilla. Det finns ständigt saker som behöver göras. Och det tar aldrig slut.

– Men håller jag på i trädgården eller går i svampskogen lämnar jag allting bakom mig. Så fort solen tittar fram så lever man upp igen.

Margareta räknar upp ett antal kattnamn och sneglar mot en skogsglänta en bit bort. Byvägen går strax nedanför tomten och många katter har blivit överkörda. Idag har hon tre innekatter.

Margareta går in och sätter på kaffe. Hon pratar sig varm om katterna och om pudeln Millan som ständigt söker hennes uppmärksamhet. Margareta beskriver sig själv som öppen och utåtriktad. Hon tycker om mötet med andra människor.

I byn Olsbacka utanför Falun är hon född och uppvuxen. Här är glest mellan husen. Byborna håller sig för sig själva, på gott och ont, menar Margareta som tänkt på det här med grannsamverkan. Hon brukar erbjuda grannen ett vakande öga. Landsbygdsbor borde ha mer koll på varandras egendom, tycker hon. Själv har hon låtit installera larm. Men hon är skeptisk till om detta verkligen skulle stoppa en skicklig inbrottstjuv. Allt går att manipulera, menar hon som är aktiv i Villaägarnas lokalförening. Hon berättar att föreningen kämpar med att locka fler till engagemang.

Nu ser hon fram emot vårens trädgårdsarbete. I rabatterna har hon perenner, i pallkragar odlar hon lök och kryddor och i växthuset grönsaker.

Här finns det mesta hon behöver för att lyckas i köket. Men hon driver inte upp allt från frö. Oftast köper hon färdiga plantor vilka hon planterar ut vid lämplig temperatur. Och betjänten sköter gräsmattan. Margareta skrattar och förklarar att hon menar robotgräsklipparen.

– En verklig lyx. Det var för jobbigt att klippa gräset själv. Jodå, peppar peppar, den har fått vara i fred. Jag har vägen strax utanför fönstret.

Men än så längre har jag fått behålla klipparen. Men det är klart, varje morgon tittar jag om det står kvar. De är begärliga, säger hon.

I området finns 25 hushåll som för ett tag sedan fick påbackningar från kommunen om att fixa avloppen.

– Samtidigt höll jag på med dräneringen. Så när jag var klar med det arbetet var det dags att gräva ett avlopp och ett nytt avlopp är ingen billig historia.

Allt kom som en smäll och det var tufft. Hade jag inte haft sparade pengar så hade jag fått gå från huset.

Att ta lån när man är pensionär är inte någon höjdare. Nu tittar jag på taket och blir lite orolig, säger Margareta.

Har du funderat på att flytta till lägenhet?

– Tanken har slagit mig. Bor man i hyresrätt så ringer man hyresvärden om det är fel på någonting, på det viset väldigt bekvämt. Men jag vill bo kvar i huset så länge jag orkar. Men nu har jag kommit upp i åldern. Det är väl det som talar emot.

Emely Bakken