Han gör kohorn av trä

Jan Nordkvist blåser i en näverlur i verkstaden. Han är en av landets främsta horn- och lurmakare. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Kan man göra kohorn i trä? Jan Nordkvist i Tällberg är rätt ensam om att göra trähorn och näverlurar som låter bra.

På min fråga om man använde kohorn eller näverlurar under julen, svarar Jan att det gjorde man nog inte.
Instrumenten, eller snarare kommunikationsredskapen, tillhörde sommaren och fäbodväsendet för kommunikation och spel under ensamma stunder.
– Fick någon för sig att spela inomhus kunde det betyda otur, säger Jan.
Det står ett glasskåp vid vägen där Jan och hans familj bor. När han köpte fastigheten i Tällberg visste han inte vad han skulle använda skåpet till. Den syns bara bra från ett håll. Men som bleckblåsare och horntillverkare lade han dit några instrument för syns skull.
Jan Nordkvist kommer från Hälsingland och bor i Tällberg. När han inte är i verkstaden jobbar han som musiklärare i Leksand där han undervisar i blåsinstrument och gitarr.
När vi träffas har skolan lov och Jan tänker använda julledigheten till att arbeta med horn och lurar.
an är sedan en tid en av landets främsta horn- och näverlurtillverkare och han är också rätt ensam om att tillverka traditionella kohorn i trä. Orsaken är att det är svårt att få tag i horn då dagens kor sällan har några horn att prata om.
– Förr fanns det horn av trä men det vanliga var att man gjorde dem av kornas horn.
I samarbete med Simon Stålspets har Jan utvecklat ett vallhorn tillverkat i granträ. Hornet är stämt som ett traditionellt kohorn och spelas med samma teknik.
– Fördelarna med trähornet är att det är lätt att hitta material, det är lättare att göra hornen likadana och man kan bestämma exakt vilken tonhöjd man vill ha.
Jan berättar att hornen tillverkas på samma sätt som näverlurarna, i två halvor som gröps ur och limmas ihop. Utsidan målas med torrpigment bundet med shellack. Svart eller rött är standard men det går att måla vilken fär som helst.
Jan bygger näverlurar i alla storlekar och i flera modeller. Raka, krökta, isärtagbara eller helt vanliga. Lurarna tillverkas av granträ som kläs in med björknäver.
– Jag började bygga lurar runt 2004, i samarbete med Ann-Marie Sundberg, och med goda råd av Rune Selén. Jag provspelar varje lur för att kontrollera om de är lättspelade, om klangen är fin och om det går att spela rent.
Första provspelningen görs innan luren är näverklädd.
– Enligt min erfarenhet är det insidan av luren som avgör spelegenskaperna. En del positiva egenskaper kan möjligen förhöjas något då väggarna hyvlas och lindas med näver, och det verkar som om tunnare väggar kan ge bättre klang. Mellan 2 500 och 6 000 kronor kostar en lur.