Kräv att få rätt längd på semestern

Textstorlek:

Grannkonversation: Hann precis färdigt gräsklippningen. Jaha. Hittade ett par stövlar på rea. Ja det var väl bra. Du vet, det måste kännas bekvämt. Fötterna är inte som de var. Men har du hört. Nej vadå. Det var fyra minus i Sveg. Ja, vad ska man säga. Vi har tur med vädret. Men i morgon blir det regn. Ja. Tystnad. En lätt vind gnisslar oro i markiserna.

Men vänta här, det är nåt som inte stämmer. Jag tänker nu inte på vädret. Det stämmer alltid. Regn är regn. Sol är sol. Minus och plus tältar sida vid sida. Grillar och gnuggar händerna. Jag tänker på semester. I en värld av fejkade nyheter, trollfabriker och ledare som gör allt för att ljuga och hitta på, är det inget mot vad vi varje år vid den här tiden genomgår. Det får Trump, Erdogan och Putin, och några till, att blekna.

Du är kanske en av dessa stackare som just nu är inne på din andra eller tredje veckas semester och tänker: vi måste väl ändå leva i ett av de mest generösaste och snällaste länderna i världen. Fem betalda lediga veckor med sol och bad, och några minusgrader där emellan. Visst nappar det. Men inget kan vara mer slugt och konspirerande än detta.

Vi svettiga, trälaktiga skattebetalare är så grundlurade att jag inte finner ord för det. LO, TCO och alla andra parter, som med näbbar och klor kämpade för medlemmarnas lediga krankhet, har dragit oss vid näsan värre än vad Pinocchio ljög.

Träaktigare beteende får man faktiskt leta efter. Staten och kapitalet i samma båt. Festivaler och campingar hukar.

Semester, som så mycket annat i dag, är inte vad det ser ut att vara. Det är bluff, ett påhitt, ett trolleritrick som Labero nog avundas. Semester handlar nu inte om några futtiga veckor hit eller dit. Det handlar om sex månader, ja, ni läste rätt, ett helt halvår av hängmatta och saft. Det är riktigt att semester har med ledighet och fria arbetsdagar att göra, men inte veckor, utan månader.

Semestris, som är latin och kom via tyskan, betyder sex, siffran 6, och mensis, månad, ursprungligen halvår.

Snacka om lurendrejeri sedan 1938 då den för vårt land
första semesterlagen föddes. Så nu vet ni vad ni ska göra efter er futtiga ledighet på första arbetsdagen vid chefens dörr: kräv er rätt! Halvårsledighet eller jag säger upp mig omedelbums.

Annat var det i Racalmuto på Sicilien. Där jobbade en sekreterare som tyckte att detta med semester var rena rama nonsens. Varje år när semestern var inne, slog hon dövörat till. Nej, nej, Hon vägrade resolut att infinna sig i nån ledighet. Den som hade hittat på sånt sattyg borde sitta inom lås och bom. Det spelade ingen roll att hennes chef borgmästaren tiggde och bad att hon skulle gå hem. Nä du. För henne var jobbet allt eller inget. Vad skulle de göra. Alla andra var på ledighet.

Borgmästaren och vaktmästaren smidde satgryn. Hur skulle de få henne att ta ut sin rättmätiga semester. Så en dag kom de på det. När kvinnan var ute på ett ärende passade herrarna på att byta ut låskolven i hennes dörr.

Om det fick henne att hålla sig borta från jobbet förtäljer inte historien. Men det ska bli intressant att se hur våra jobbdörrar ser ut när vi kommer tillbaka efter en lång och skön semester.