Gästnätter fortsätter öka

Lotta Magnusson, länsturistchef på Region Dalarna, kan inte säga hur en storregion skulle påverka turismen.Foto: Lars I Eriksson
Textstorlek:

​Turismen slog rekord i sommar med över 1,3 miljoner gästnätter. Länsturistchef Lotta Magnusson vill se bättre regelverk och stabilare infrastruktur för företag och besökare.

Medan vintermörkret sänker mungiporna breder ett annat leende ut sig. I stora hela verkar turismen i Dalarna gå mot nytt rekord.

Med över 13,3 miljoner gästnätter juni, juli och augusti är resultatet 4,9 procent bättre än året före. Utländska turister, främst tyskar och norrmän, håller i sig och ökade.

Men främst är det svenskar som får siffrorna på hotell, campingar och stugor att rekordstiga.

De stora evenemangen, som nästan pågår hela året, lockar många extra. Familjer som också väljer att stanna lite längre än själva evenemanget.

Till DT sa Lotta Magnusson att det är inte bara de stora evenemangen som går bra. Alla slags anläggningar har gjort ett jättejobb menar hon.

Turism ses idag som en av våra basnäringar. Tidigare sa regeringen att turismens ska stärkas. Infrastruktur och marknadsföring är något av receptet.

Vad konkret Lotta Magnusson vill du se av det?

– Regelverk för företagen som gäller under längre tid för bättre planering och långsiktighet. Satsning på utbildningar och särskilt YH-utbildningar.

Och att utbildningarna genomförs där arbetskraften behövs, inte bara koncentrerat till storstadsområdena. Medel för insatser för affärsutveckling riktade mot besöksnäringsföretag.

Hur kan riksdag och regering påverka turistbranschen?

– Infrastruktur är väldigt viktig för besöksnäringen där gästen måste komma fram ”just in time for dinner”.

Vad jag menar är att det inte finns något andrahandsvärde i besöksnäringens tjänster och att det är av extra stor vikt att våra gäster enkelt och smidigt kan ta sig till Dalarna. Politiken har ansvaret för infrastruktur och beslut har stor påverkan på besöksnäringen.

Hur går den gemensamma marknadsföringen av Dalarna?

– Den pågår redan. Det bedrivs flera olika kampanjer på Norge och Nederländerna. Inför 2017 kommer även Dalarna ha en större gemensam kommunikation för att nå den svenska besökaren. Vi tänker samla detta under bolaget Visit Dalarna.

Hur påverkas turismen av en eventuell storregion?

– Just nu är det en politisk fråga som pågår. Runt årsskiftet kommer olika tjänstemannagrupper att börja jobba med frågan. Besöksnäringen är ett av Dalarnas styrkeområden. Hur det kommer att se ut i den kommande storregionen vet vi inget om idag.