Visst är det hembakat

Efter mycket uppmärksamhet i flera medier får Ann-Louise Danielssons nu använda ordet hembakat. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

Nu får Ann-Louise kalla sina bakverk för hembakade. Efter att flera medier uppmärksammat hennes situation  backar kommunen. Till och med ansvarig poltiker tycker miljöinspektören gick för långt.

Men allt bottnar i ett  missförstånd. Det menar man i alla fall på Mora Orsa miljökontor.

Det var vid en inspektion hos småföretagaren Ann-Louise Danielsson i Orsa som Mora Orsa miljökontor hade några funderingar på marknadsföringen.

På en skylt stod bland annat att hon saluförde hembakat, och miljökontoret hade frågor kring var och hur dessa rätter tillverkades.

Ann-Louise fick den uppfattningen att miljökontoret ville förbjuda henna att använda ordet hembakat.

Men miljöchef Camilla Björck menar att hela frågan blev uppförstorad och att det hela handlar om ett missförstånd.

Camilla Björck berättar att kommunen inte har förbjudit henne att använda ordet ”hembakat”.

– Om det var så att miljöinspektören tyckte att kommunen hade behövt gå vidare med detta, skulle ett beslut ha fattats som företagaren därefter hade kunnat överklaga. Men något sådant beslut har inte fattats, säger Björck.

Vad miljöinspektören ville få fram var ett mer klargörande kring marknadsföringen av de hembakade produkterna. Miljökontoret föreslog att Ann-Louise skulle skriva en lapp där hon förtydligar hur kakorna har tillverkats och vem som ligger bakom dem.

Men enligt Camilla Björck är detta förtydligande inget speciellt krav. Så i praktiken kan Ann-Louise  Danielsson i princip bortse från inspektörens kritik.

Ann-Louise Danielsson är av en annan uppfattning. Hon menar att miljöinspektören var ganska klar med att hon inte fick använda hembakat för att produkterna inte bakas hemma i bostaden utan i bageriet.

Å andra sidan fick hon den uppfattningen att det inte spelar någon roll vad hon kallade produkterna bara de innehåller vad hon lovar och uppfyller miljökraven.

Ann-Louise tycker att hon har gjort det hon har kunnat.

Och hon får stöd även av kommunens politiker. Christina Bröms (C), ordförande i miljönämnden säger: .

– Jag kände att det var att ta i i kraftigaste laget när en av våra miljöinspektörer valde att anmärka på skyltarna, säger hon till tidningen Aftonbladet.

Hon har kontaktat Konsumentverkets jurister och fått beskedet att det inte finns någon anledning att anmärka på orden hemlagat och hembakat.

– Det handlar ju inte om någon stor skala. Jag tycker att sunt förnuft måste få råda, säger hon till tidningen Expressen.

Miljöchef Camilla Björck beklagar det inträffade och menar att situationen var ett missförstånd som tyvärr förstorades upp.

Men det är inte bara kommunen som har ett ansvar kring miljö och hälsa menar Björck.

Företagaren är också skyldig att ta reda på vad som gäller. Framförallt handlar det om dialog menar hon

På frågan om kommunen har varit otydlig när det gäller informationen säger Björck:

– Vi kan bli bättre och tydligare med att förmedla information.

Emely Bakken
/Mats  Lindström