Lars står nu på egna ben

Lars Söderlund är tredje generation på macken i Sundborn. Han driver nu egen buss och taxi. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Lars Söderlund, 38 år, har nu kört igång egen buss- och taxirörelse i Sundborn.
– Bröderna Engkvist stöttar mig i detta och vi hjälps åt, säger Lars.

Det är nu ett generationsskifte på gång kring den anrika macken i Sundborn.

I höst har den hållit öppen på Målarbacksvägen 1 i 50 år och drivs fortfarande av bröderna Stig, Sven och Olle Engkvist.

Det hela började i släkten på 1930-talet med droskrörelse, som taxi hette på den tiden, och Stig, Sven och Olle på Engkvist taxi & bensin AB har skött verksamheten med mycket beröm för servicen, som av bybor som Dalabygden har pratat med beskrivs som ”genuin och hederlig”. Med tanke på alla mindre bensinstationer som genom åren försvunnit i Sverige, kallar bybon och dryckeskännaren Lars Lind stationen för ”Macken som vägrar dö”.

En som nu är en garant för att det drivs vidare och som vet vad det handlar om är Lars Söderlund. Om macken snart kan fira 50 år, kan Lars nu fira 25 år i samma företag, tack vara att det nu i maj blev klart med tillstånd och annat för att köra buss och taxi i Falu kommun.

Det var i december 1991 som Lars började hos bröderna Engkvist som han dessutom är släkt med. Han kan stoltsera med något så fint som att han är tredje generation som nu med eget företag och två anställda får driva Engkvist buss och taxi Ab.

– När mormor fick reda på att det var klart kom det en tår i hennes öga. Jag är stolt och glad att det gick bra. Stig, Olle och Sven fortsätter som vanligt och vi hjälper varandra när det behövs, säger Lars.

Basen för Lars resor som drar igång 3 juli och sträcker sig hela tio år framåt är skol- och sjukskjutsar och färdtjänst. Taxin handlar för närvarande om en service för byborna i Sundborn med körningar främst på helgerna.

Med tre små barn kan det vissa gånger komma att bli körigt, men att det ska gå menar Lars. Han har två anställda, Mattias Kempff och Kalle Jonsson, och två pensionärer som rycker ut när det behövs. Om det visar sig gå bra är Lars inte främmande för att skaffa fler fordon och eventuellt fler anställda. Lars bolag är också medlem i Sverigetaxi där körningar kan komma direkt till bilarna. Bolagets huvudsakliga affärsinriktning är körningar med minde bussar som vänder sig till olika smågrupper.

– Det är det jag i första hand tänker rikta in mig på. Sen får vi ser hur det utvecklar sig, säger han.

En som också tillhör generationen som kan tänkas ta över är Felix Sennebring. Efter skolan bröjade han på Bröderna Engkvists mack. Felix drömde lite om att bli reseledare, men åren gick och han trivs bra på macken. Kanske blir han ägare till en egan mack.