Valet av camping och rätt stämning

Textstorlek:

I början av vecka två sa frugan till mig att nu var det hög tid för oss att bestämma när vi ska ha sommarsemester. Andra veckan i januari! Det kändes och känns avlägset med sommarsemester men jag vet att när man som frugan jobbar på ett lasarett, som är en stor arbetsplats, så är det ett jobbigt snickrande med semesterlistor som måste vara klara i god tid.

Med lite pusslande har frugan och jag lyckats få en hel semestervecka samtidigt, ett bra resultat jämfört med många tidigare år. Så i år ska vi åka på en veckolång semesterresa, det var många år senast. När vi väl har chansen att åka på semesterresa vill vi verkligen ta tillvara på tillfället och besöka något exklusivt semestermål, något utöver det vanliga. För ett antal år sedan var det Örkelljunga. I år blir det Gästrikland som ska undersökas närmare och kopplas av i.

Samma vecka som vi kom fram till vår gemensamma semesterresa, alltså vecka två, hävdade frugan med bestämdhet att vi var tvungna att boka campingstuga direkt för i vecka tre skulle det säkert vara fullbokat överallt. Som sagt, sommarspontanitet kräver noggranna förberedelser, liksom det mesta under året.

Nåväl, frugan satte sig vid datorn och letade rätt på några lämpliga campingplatser. Hon föreslog att vi skulle hyra en enkel stuga, utan dusch och toalett, så att vi sparade lite på semesterkassan. Jag rös till i kroppen och kände iskylan slå klorna i mig, sova i en oisolerad stuga och vandra över campingen för att komma till servicehuset. Med skallrande tänder visade jag frugan termometern att det var arton, arton minusgrader ute och sa att jag kommer förfrysa. Hon påpekade att vår semestervecka var om 26 veckor så det skulle hinna bli varmt. Jag är skeptisk.

Sedan kom hon med nästa kylslagna idé. Hon ville att campingstugan skulle ligga vid någon sjö eller havet så att vi kan bada, BADA, även om badet skulle ske om 26 veckor kände jag hur det iskalla vattnet skulle få min magra kropp att protestera mot behandlingen. Minst en hjärtinfarkt skulle det bli och det borde hon som jobbar på en hjärtavdelning veta att det är mindre bra. Åter påstod hon att det blir varmare vartefter vi närmar oss vecka 28. Ha! Så fel hon hade! Triumferande visade jag henne termometern igen som nu hade sjunkit två grader till minus 20. Hur kallt kommer det då att vara vecka 28?

Valet av campingstuga blev en kompromiss. Den ligger vid ett bad och är utrustad med moderna bekvämligheter så jag slipper springa omkring på campingen med panik i blicken och leta efter toa. Aktiviteterna i Gästrikland väntar vi med att bestämma tills det eventuellt blir varmare ute. Jag vill vara i rätt semesterstämning när vi bestämmer oss för vad vi ska göra och besöka.

Anders ”Pidder” Pedersén