Sverige i världen 2016

Textstorlek:

Hur det blir i Sverige beror på hur det ser ut i världen. Så sa professor Hans Rosling i sitt vinterprogram i Sveriges Radio P1 i mellandagarna.

Flyktingströmmarna är ett övertydligt exempel på detta. Professor Rosling är fenomenal på att visa på allt som blivit bättre i världen under senare decennier – och det är mycket! Barnadödligheten sjunker, fattigdomen minskar, folk blir friskare och maten räcker till fler. Utmaningar kvarstår

Att få stopp på krig och konflikter toppar listan. I Mellanöstern fortsätter Islamiska staten, IS, sin ofattbara terror, styrkt av ett sargat Syrien.

Små ljuspunkter i detta kompakta mörker syns. En är att al-Assads regim förklarat sig villig att förhandla om fred, en annan är överenskommelsen i FN:s säkerhetsråd kring jul om att verka för vapenvila i hela Syrien.

Men vad ska hända med diktatorn al-Assad? Om detta sägs ingenting i uppgörelsen. Ryssland och USA har vitt skilda uppfattningar. Putins stöd till al-Assad, bland annat genom urskillningslösa flygbombningar, förvärrar konflikten.

Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN, pekade i Ekots lördagsintervju under årets andra dag på svårigheten i att säkra en vapenvila, samtidigt som islamiska staten bekämpas militärt. Han är ändå optimist och tror att de samarbetande nationerna ska kunna lägga fram ett förslag som får al-Assad att avgå så att fredsarbetet kan påbörjas. Låt oss hoppas att han får rätt.

En av regionens tyngsta aktörer, Saudiarabien, öppnade 2016 med att avrätta 47 personer, däribland en shiitisk ledare. Arabdiktaturen ska få betala dyrt för detta, lovar Teheran och bryter de diplomatiska förbindelserna.

När detta skrivs ökar spänningen mellan de båda länderna oroväckande.

Så länge konflikter pågår i arabvärlden måste vi också räkna med att flyktingströmmarna mot Europa fortsätter. Därmed är vi tillbaka i Sverige, där 2015 blev det kanske mest händelserika i efterkrigshistorien.

Att förutse händelseutvecklingen under 2016 är en omöjlig uppgift. En förhoppning är att polariseringen i migrations- och flyktingpolitiken får ge vika för dialog och hållbara lösningar.

Att asylrätten försvaras och att hindren in på arbetsmarknaden rivs, bland annat genom fler enkla jobb och slopade turordningsregler.

Regeringens beslut om införande av ID-kontroller från och med i måndags, vilka förutom flyktingarna även drabbar runt 20 000 pendlare och en spirande Öresundsregion, är helt fel väg och visar på ett förhärskande Stockholmsperspektiv.

Kampen måste fortsätta för en politik där alla landsändars intressen tillgodoses rättvist.

Sverige i världen 2016 – en spännande resa väntar!

Bo Höglander