Stylad lägenhet kan ge bättre betalt

Textstorlek:

​Homestaging går ut på att styla hemmet inför försäljning till syfte att öka bostadens värde. Det slutliga försäljningspriset kan öka med upp till 15 procent.

– Det kan räcka med att byta ut textilier och släppa in mer ljus. Att jobba med neutrala färger och skapa en generell miljö gör att spekulanten öppnar sitt sinne och kan se sig själv bo i bostaden. Undvik brokiga textilier som stjäl uppmärksamheten, säger Marie Nilsson, homestagare.

Hon konsulterar Emma Ericson inför hennes lägenhetsförsäljning. I samband med att aktiviteten på bostadsmarknaden ökat har inrednings- och stylingbranschen gynnats.

Homestaging har tidigare ansetts vara ett storstadsfenomen. Men konceptet blir allt mer populärt i Dalarna. Marie Nilsson från Falun har stylat hem i tio år.

Hon driver företaget Mianni Homestaging. Att tjänsten ökat i popularitet tror hon har att göra med en yngre, mer medveten generation fastighetsmäklare som förstår vikten av produktmarknadsföring och som vid förmedlingsuppdraget tipsar säljaren om tjänstens existens.

Marie menar att homestaging inte är detsamma som inredning.

– Inreder du ditt hem vill du visa din personliga smak och dina värderingar. Vid homestaging gäller det att tänka: personligt men inte privat. Att rensa bort personliga ting inför visning och annonsfotografering har att göra med personlig integritet, säger hon.

Hon berättar att bilderna är viktiga. I dag har folk som hobby att söka på hemmet. Det är där vi väljer och ratar objekt, menar hon.

Marie tror att tjänsten har stor inverkan på bostadsmarknaden. Handlar det om ett svårsålt objekt stylar man för att få bostaden såld. Om bostaden är lättsåld stylar man för att trissa upp försäljningspriset. Men frågan är om det lönar sig att anlita en stylingsfirma för dem som bor på landsbygden där bostadspriserna inte är detsamma som i storstäderna. Marie tror åtminstone att en konsultation kan löna sig. Homestaging ger en ökning av bostadens slutliga försäljningspris med 7 till 15 procent. Dessutom är kostnaderna avdragsgilla upplyser hon.

Emma Ericsons lägenhet i Falun har Marie stylat till perfektion. Soffan har omplacerats, vilket har gjort vardagsrummet till ett helt annat rum.

Emma, vars lägenhet snart läggs ut till försäljning, är nöjd med resultatet. Lägenheten är snygg och har stor potential. Nu kan hon sälja den med stolthet, menar hon. Det anses att ett hem med inte alltför mycket möbler är bäst.

Maries tre tips inför visning:
– Städa. Kök och badrum ska ha hotellkänsla.
– Skapa en röd tråd genom hela bostaden. Tänk på enhetlighet.
– Rensa bort. Men inte så det blir sterilt.

Emely Bakken