Konditori i fyra generationer

Textstorlek:

​Nästa år är det 60 år sedan Arne och Lilly Håkansson startade Vansbro konditori. På en ort där befolkningen minskar lyckas konditoriet öka sin omsättning år från år, nu med fjärde generationen delaktig. Och den här årstiden är hyllorna fyllda med julens alla godsaker.

Det är inte bara Tomten som har bråda dagar tiden före jul. På Vansbro konditori och bageri i Vansbro är julen en av topparna på året. Och kunderna som kommer för att ta en kopp kaffe och ha en skön stund har sina favoriter.

– När det blir advent gör vi en saffransdesirée med fyllning av vaniljkräm blandat med grädde och många börjar fråga efter den redan innan det är dags, säger Lotta Liljeqvist som driver konditoriet tillsammans med sin man Patrik.

Förutom saffransdesiréerna är det kakor som ska bakas och paketeras i påsar eller burkar. Det är vörtbröd, jultårtor, julsmörgåsar, dekorerade pepparkakor, lussekatter och mycket annat som ska tillverkas varje dag. Deras handgjorda figurer i marsipan köper folk för att dekorera tårtor med eller ställa på julbordet.

Nästa år kan familjeföretaget fira 60 år. Allt började 1956 när Lottas farfar och farmor, Arne och Lilly Håkansson, startade konditoriet.

– Då fanns fem konditorier här. Vansbro var en stor järnvägsknut och det fanns hur många företag som helst, berättar Lotta.

Sedan dess har befolkningen i Vansbro minskat och tågen slutat att gå, många företag har lagts ned och skyltfönstren gapar tomma. Men på Vansbro konditori har omsättningen ökat i stort sett hela tiden, ända sedan starten, enligt Lotta.

Lottas föräldrar Dick och Oddrun tog över efter Dicks föräldrar 1973 och sedan 2003 är det Lotta och hennes man som driver företaget.

– När vi tog över var det fem personer som arbetade här. Nu är vi tolv fast anställda samt extrapersonal, säger Lotta och fortsätter:

– Vi har många ungdomar bland personalen och jag hoppas att vi ska kunna behålla alla trots att arbetsgivaravgiften för ungdomar har höjts till nästan det dubbla nu.

Lotta är alltså tredje generationen på Vansbro konditori, som i folkmun alltid hetat Håkanssons. Sönerna Gustav och Viktor arbetar också i företaget så nu är fjärde generationen på gång också.

– Mamma och pappa jobbar här fortfarande. De finns alltid i bakgrunden och ställer upp, mest på helgerna.

Två år efter att Lotta och Patrik tog över byggdes konditoriet ut. Kafédelen blev nästan dubbelt så stor med 30 platser till samt en kundtoalett. Dessutom byggde de en stor veranda med uteservering. Förra året kunde de köpa en fastighet och mark intill så det blev större parkeringsplats.

– Parkeringen gjorde så kundunderlaget ökade, det har vi märkt, berättar Lotta.

Båda sönerna har gått olika utbildningar och kurser men har gått som lärlingar i familjeföretaget. Äldsta sonen Viktor började direkt efter nian och har arbetat sju år nu.

– De sociala medierna har mycket stor genomslagskraft och det är sönerna som sköter våra konton på Facebook och Instagram. Viktor kan på det viset komma ut med information om bland annat nya bakelser eller andra produkter som han tar fram, säger Lotta.

Det är optimalt att blanda olika generation i ett företag, tycker Lotta. Alla bidrar med olika kunskaper och alla är lika viktiga.

En av anledningarna till att Vansbro konditori kan öka undan för undan är de senaste årens kafékultur, det är populärt att gå ut och fika, menar Lotta.

– Varje dag har vi många ortsbor som kommer och fikar och de som arbetar brukar komma och äta frukost här. Sammanlagt kan det bli uppåt hundra smörgåsar vi gör varje dag och när det är högsäsong kan det gå åt flera hundra smörgåsar på en enda dag. Våra räksmörgåsar går bra hela året.

Läget alldeles intill E16 har också stor betydelsen för framgångarna.

– Fjällturismen är viktig för oss. Söndagarna är den stora resdagen och då är det fullt upp hela vintersäsongen, men fjällturisterna kommer på sommaren också numer. När det är som mest kan det vara kö långt ut på trappen – i stort sett hela dagen, säger Lotta.

Andra toppar är stora händelser i Dalarna som Vansbrosimningen, Dansbandsveckan och Vasaloppet, som har haft arrangemang även sommartid de senaste åren.

En tredje anledning till att det går bra för Håkanssons är deras policy att ha en hög lägstanivå, enligt Lotta.

– Det måste bli lite svinn för vi är noga med att det inte ska gapa tomt i hyllorna och allt ska vara fräscht och färskt. Vi bakar allt själva från grunden och köper lokala råvaror som exempelvis grönsaker så långt det är möjligt.

Lotta och hennes man försöker numer att åtminstone ta en ledig dag i veckan, men de lyckas inte jämt, det är ju pappersarbete också, säger Lotta och ler.

Men hon tycker det är så positivt med alla glada människor hon möter varje dag på jobbet, både bland kunderna och personalen.

– Fika gör en glad, konstaterar Lotta.

Maria Karlsson