Sommarens hallonbakelse

Hallonbakelse med choklad och hallonglazé. Foto: Peter Kam/Hembakningsrådet
Textstorlek:

​Med mördeg som botten och på det en härlig chokladfyllning. Och dessutom solvarma färska hallon direkt från trädgården. Kan det bli bättre än så!
Receptet kommer från Hembakningsrådet och räcker till 30-35 bitar.

Annons:

Hallonbakelse

Ingredienser:

Botten:

4 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 dl florsocker

200 g smör

1 ägg

Chokladfyllning:

200 g smör

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

4 ägg

1 dl kakao

5 dl hallon (färska eller frysta)

Hallonglaze:

2 dl hallonsaft (blandad, eller hallonpuré)

2 gelatinblad

Garnering:

färska hallon

Gör så här:

1. Hacka samman alla ingredienser utom ägg i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg.

2. Tillsätt ägget och blanda snabbt. Plasta in och låt ligga i kylen 45-60 minuter.

3. Sätt ugnen på 175° och klä en långpanna ca 30 x 40 cm med bakplåtspapper. Strö ut lite mjöl på bakbordet och kavla ut en platta av degen som täcker botten. Den behöver bara gå upp lite, lite på kanten.

4. Chokladfyllning: Vispa smör, socker och vanilj fluffigt och poröst.

5. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt att vispa det vitt.

6. Vänd sist ner siktad kakao och blanda väl. Häll chokaldsmeten över botten i långpannan. Bred ut den jämnt.

7. Tryck ner hallonen ordentligt i smeten (det går bra med frysta hallon också). Grädda långt ner i ugnen 30-40 minuter tills fyllningen stannat och botten känns torr.

8. Hallonglaze: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Värm hallonsaften eller purén försiktigt, obs får inte koka. Krama ur gelatinbladen noga och låt dem smälta i den varma saften.

9. Garnering: Pensla den kalla kakan med glazen och låt stelna. Pensla ev flera gånger. Kantskär kakan och skär den i jämna, lagom stora bakelsebitar. Dekorera rikligt med färska hallon.

Annons: