Inbillad rysskräck 1914 fick liberalerna på fall

Margit Granlund och Jan GustafssonMargit Granlund och Jan Gustafsson med tidningen Bondetåget 1914 hemma i Lilla Ornäs. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Det har gått 100 år sedan Bondetåget 1914. Det var världskrig och man trodde att Ryssland skulle ta Sverige.
Jan Gustafsson och Margit Granlund i Lilla Ornäs hade en släkting som var engagerad i ”rysskräcken”.

Förra veckan kom det in en man på redaktionen. Det visade sig att han hade med sig något spännande – en tidning med 100 år på nacken! Jan Gustafsson hade nämligen varit och rotat i gamla saker och hittat ett mycket fint exemplar av tidningen, Bondetåget 1914.

– Man har en del saker hemma och när jag hittade tidningen tänkte jag på er. Vi hade också en släkting som var engagerad i Bondetåget, men om honom skulle du prata med Margit, säger Jan.

Dalabygden åkte hem till Margit Granlund i Lilla Ornäs för att ta redan på lite mer om släktingen. Han hette Edvard Forsbäck och var född i Falun på en bergsmangård.

– Det var vår farmors bror och tyvärr vet jag inte så mycket om honom. Vi tror att han jobbade som forstmästare inom skogen och var frimurare i Filipstad, där han kom att bosätta sig, säger Margit.
I tidningen Bondetåget 1914 finns några lösa blad där Edvard Forsbäck har skrivit om Bondetåget som lyckades fälla dåvarande regering. Men låt oss ta det från början.

I början av 1900-talet var Sverige på väg att bli ett modernt och jämställt land. Men det fanns också krafter, precis som i dag, som vid första världskriget spelade på folks rädsla. Det gamla rysspöket dammades av.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Prenumerera