Bakom klimatet döljer sig mycket pengar och makt

Textstorlek:

Håller jorden på att gå under tack vare klimatet eller är det bara en myt? Det är en myt hävdar författarna till en av förra årets viktigaste böcker, Domedagsklockan på Ekerlids förlag.

För ett antal år sedan skrev jag en berättelse som heter Passionsklockan. Den framfördes med musik och text i några kyrkliga sammanhang.

Idén kom till mig en sommarnatt efter att jag hade tittat på så kallade kistebrev som jag förde samman med en spelmans liv.

En spelman sitter vid köksbordet och sträcker sig efter supglaset. Han dricker för att försöka glömma sitt liv. Men minnen besöker honom och de är inte nådiga i sin uppenbarelse. Han har varit hemsk mot människor och djur. Det är undergång och död. Men så ångrar han sig. Knäpper händerna i en bön. Han blir av med ångesten och får förlåtelse. Via denna spelman har vi fått bevittna Jesu liv, död och uppståndelse.

Vad har nu den här historien med boken Domedagsklockan att göra? Både min text och boken tar upp tiden som ett mytologiskt väsen som ingen verkar kunna kontrollera.

Och det är sant, själva tiden kommer vi inte åt. Det är ett kosmiskt fenomen anpassat efter don och person. Däremot har vi stor makt när det gäller innehållet i det så kallade tidsbegreppet: det vi gör, skapar och säger med hjälp av vårt intellekt. Det är våra tankar och beslut som kommer att ha en avgörande inverkan på denna planets framtid. För trummar man in en lögn tillräckligt länge blir det till slut en sanning. Debatten blir snedvriden med förödande konsekvenser, som detta med klimatförändring som tack vare makt och pengar har kommit att bli en av de största maktfaktorerna i världen. Den som kommer med en annan åsikt åker ofta ut tyvärr.

Boken, Domedagsklockan och myten om jordens ständiga undergång av forskarna Svenolof Karlsson, Jacob Nordangård och Marian Radetzki, tar upp ett gammalt tema, föreställningen om domedagen som ett straff för våra synder. Med hot om domedagen kan man förslava människor, göra affärer och utöva makt. Ingen vågar längre tänka själv. Boken tar profetiorna om resursuttömning, den globala miljöns kollaps och förestående klimatkatastrof till kritisk granskning som visar hur media, miljögrupper och storfinans begränsar debatten och gör den endimensionell.

Vi kan ta några exempel. Per-Olof Eriksson, civilingenjör och före detta koncernchef på Sandvik, skriver i förordet att ingenting tar slut så länge solen finns, och faktum är nästan alla atomer är kvar på jorden. Tack vare växthuseffekten har jordens medeltemperatur gått från -18 grader till dagens +15 grader av vattenånga och moln.

I atmosfären finns två livsviktiga gaser, syre, som människor och djur behöver, och koldioxid som växterna tycker om. Koldioxidökningen (cirka 0,01 procent de senaste hundra åren) har ökat de svenska skogarnas tillväxt med 20–30 procent.

Den så kallade smutsiga och farliga koldioxiden, som alla basunerar ut som det stora hotet mot jorden, är osynlig, luktlös och giftfri. Var någonstans i media har man kunnat höra detta?

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Teckna prenumeration