Lena Lagestam. Foto: Ulrika Lundholm Ericsson.

Hon kämpar för att alla ska gå och rösta

Med lågt röstdeltagande i tidigare val, försöker engagerade politiker att nå fram till så många som möjligt för att få ett högre röstdeltagande bland väljarna. Många som tillfrågas av opinionsmätningar, men också av media, svarar att de inte vet så mycket om EU-parlamentet och att det inte berör dem.

– Det är just det här med att det inte berör oss här i Sverige, som är ett stort missförstånd, som Lena Lagestam (C) vill upplysa om.

– Jag står på plats 58, sist på Centerpartiets lista, så jag behöver inte börja kolla efter lägenhet i Bryssel, om man så säger, förtydligar hon med ett skratt.

Lena finns på listan till EU-parlamentet som utfyllnad på valsedeln, menar hon.

Som kandidat så blir berörda bjudna på en kunskapsresa till Bryssel, så strax innan jul åkte Lena dit med en grupp andra kandidater.

– När vi satt där i konferensrummet så sköljde det en våg av insikter, olust-känslor och lätt panik över mig. Jag bestämde mig där och då för att jag ska lägga allt jag över huvud taget kan, åt sidan och ägna mig åt att övertyga människor att rösta i EU-valet. För plötsligt förstod jag vad det är som står på spel.

Ett totalt uppvaknande, om vikten av det som bestäms i Bryssel och hur det påverkar oss i Sverige och Dalarna.

– Det viktigaste är inte vilket parti man röstar på, utan ATT man röstar, förtydligar Lena.

Hon håller ett brandtal som inte går av för hackor.

– Jag har fått nyvunnen kunskap om EU-parlamentet och allt som de är med och stiftar lagar som, lagar som står över våra inhemska lagar. Därför berör det oss mycket mer än de flesta tror.

– Det är konstigt att vi vet så lite och ofta blir det krångligt när någon ska berätta om EU.

Kanske kan dessa rader bringa lite klarhet.

– Den 9:e juni är det EU-val. Ett av de viktigaste valen någonsin. Visste du att EU stiftar lagar. Och de här lagarna är överordnade de lagar som finns i våra respektive länder. De påverkar oss alla varje dag. Lagarna finns, i vårt kylskåp, på våra arbetsplatser, i skolorna, i elen som kommer ur kontakten, i luften vi andas… EU påverkar i stort sett allting.

Hon fortsätter:

– Och ändå… så är det bara 50 procent av européerna och av svenskarna som röstar i EU-valet Vi i Europa tar helt enkelt inte tillvara på att vi lever i en demokrati där vi kan vara med och bestämma över vilka som ska ha makten.

Varannan röstar. Det innebär i praktiken att varje röst är värd 2… En röst har mer påverkan i EU valet än hemma och varje röst blir oerhört viktig.

Vilka ÄR det då som röstar?

– Opinionsundersökningar visar nu att partier som inte vinner i sina respektive länder, men går starkt fram där, däremot kommer att vinna EU-valet. I 18 av 27 EU-länder kommer högerpopulistiska och högerextrema partier att vinna eller komma tvåa i valet. Dom kommer tillsammans att få nästan 25 procent av stolarna i EU-parlamentet.

– Jag är ny-chockad och ny-engagerad och jag är jätterädd för vad det här kommer att innebära för framtiden. För klimatet, för kvinnorna, för HBTQ-personer i Sverige och i hela Europa, säger Lena med gråten inte allt för långt borta.

Hon har bestämt sig för att kämpa för att alla ska gå och rösta. För att hon bryr sig om hur valdeltagandet kommer att påverka hur ungs människor och barn som växer upp i det Europa kommer att få de i livet, av det som nu skapas.

Några exempel på EU lagar:

Engångsplastdirektivet togs 2021. Har du fått ett papperssugrör till din milkshake på McD eller Max? det är för att EU har förbjudit engångsartiklar av plast.

Leksaksdirektivet 2009. Handlar om leksakers säkerhet och innehåll, som kemikalier, elsäkerhet med mera.

EU:s direktiv om minskade utsläpp av luftföroreningar. Alla 27 EU-länderna beslutade samtidig om regler kring hur man får släppa ut dessa föroreningar.

Några andra exempel är:

Lag mot Mäns våld mot kvinnor

Lag som ska skydda gig-arbetare

Produkter tillverkade genom tvångsarbete förbjuds

Nya regler för att minska användningen av mikroplaster.

Rymdlagen

EU och freden

EU och klimatet

Ja, vilket EU-vill vi leva i framöver.  Får Lena bestämma ska vi alla gå och rösta. Vilket parti? Det är upp till var och en, men det är själva röstandet som hon vurmar för.