Larz-Kristerz ger sig ut på sommarturné i nya kostymer och med nya låtar. Foto: Sigge Klementz
Bandet har precis kommit hem från studion i Eskilstuna. Foto: Anders Tegnér
Anders och Trond har skrivit en ny låt tillsammans, ”En riktig Volvo-EPA”. Foto: Hannah Risander

Ny publik har upptäckt dansbandet från Älvdalen

Solen skiner, sommarscenerna har vaknat, och efter tuffa pandemiår är Älvdalens eget dansband tillbaka i fin form. Med nya låtar, nya kostymer och nya medlemmar så ger sig Larz-Kristerz ut på en fullspäckad sommarturné.

Det är fullt ös för Larz-Kristerz, ett år efter att den nygamla bandmedlemmen Kent Lindén, även kallad Trvisel-XXX är tillbaka. Dessutom en ny trummis, Christer Sosa. Tillsammans med Peter Larsson, Trond Korsmoe och Anders Tegnér underhåller de publikhav och dansbanor i både Sverige och Norge i sommar.

– Det tog ett år att hämta sig efter pandemin, men nu är det som förut – fast mer att göra. Vi gjorde en omstart för ett år sedan då vi förlorade två bandmedlemmar, så nu är vi Larz-Kristerz i en ny version, även om det känns som vi känt varandra i 40 år, säger Anders Tegner, gitarrist, sångare och låtskrivare i bandet.

Hett med EPA-remixer

Med tanke på den underhållning de bjuder på från scenen så kan man förstå efterfrågan. Dessutom har en helt ny publik fått upp ögonen för Larz-Kristerz. Efter Lasse-Stefanz EPA-remix ”Är det kärlek du behöver” så har just EPA-remixerna blivit en succé.

– Vi släppte nyligen ”Det måste gå att dansa till”, en EPA-remix av DJ Grillvante, och den har fått 100 000 streams på två veckor. Senare i sommar kommer även låten ”Carina” som EPA-remix. Det roliga är ju också att det är ungdomar som sitter hemma och gör remixer. Sen hittar skivbolagen dem och ger dem kontrakt och kan göra det på riktigt, berättar Trond.

Återvänder till Sony

En annan nyhet är att Larz-Kristerz har gått tillbaka till skivbolaget Sony, där de en gång började sin karriär.

– Vi hade ju ett boksläpp här i Älvdalen och då var Lasse Ewald från Sony med en kväll. Han var med oss från start. Och då fick vi en nytändning och bestämde oss för att gå tillbaka till Sony efter några år på olika skivbolag. Vi hittade liksom ingen Lasse någon annanstans, säger Trond.

Larz-Kristerz i rött

I sommar får publiken se bandet i nya kostymer. Efter många år med de vita och röda så är det nu röda kostymer med vita detaljer som kommer att svänga runt på scenerna. Och scenerna är runt om i hela Sverige och på de flesta dansfestivaler i Norge. På hemmaplan kan man dansa till bandet på Sågudden i Särna i början av juli.

– Vi ska ut på mycket kul. Vi får fler förfrågningar om scenshower än på dansband just, vilket är jätteroligt. Malung är ju en höjdpunkt och vi kan rekommendera Ålands dansbandsfestival, där är det supermysig. Sen är det ju roligt att vi har fått så mycket spelningar i Norge. Vi får bra respons och de verkar gilla vår musik, berättar Anders.

Flera nya låtar

Men sommarens kanske största nyhet från dansbandet är att det kommer nya låtar. De har precis kommit hem efter några dagar i studion i Eskilstuna.

Den 7 juli släpps en hyllning till alla EPA-raggare – en låt som Trond och Anders har skrivit.

– ”En riktigt Volvo-EPA”, det är en komplicerat mästerverk, skrattar Trond. Det är inget EPA-dunk, utan en rock’n’roll-låt om en Volvo-EPA med dubbla växellådor, dolda spärrar och kärlek. En hyllning till alla EPA-raggare. I höst släpper vi också en låt av Peter, ”Låt hjulen rulla”, som faktiskt handlar om oss, säger Trond.

– Den 18 augusti kommer ännu en låt. Det är ett samarbete med Chris Antblad, som bland annat har skrivit ”Carina” och ”Hjärtat bankar” och nu kommer ”Lova mig mer än natten”. Det är en svängig och glad låt, och man kan nog höra många av tidiga Flamingokvintettens låtar i den, avslutar Anders.