Bertil Elfström är ordförande för Dansbandsveckan. Foto: Niklas Lindh/Dansbandsveckan

Därför kan Dansbandsveckan växa efter dansbandskrisen

När Dansbandsveckan i Malung gjorde comeback ifjol, efter två års pandemiuppehåll, så blev det 5000 färre besök i folkparken jämfört med 2019. Därmed påverkades Dansbandsveckan på ett liknande sätt som de flesta andra arrangemang. Nu är planen att Nordens största dansarrangemang ska växa.

Pardans och körsång beskrevs som mycket farliga aktiviteter i samband med pandemin. Dansbandsbranschen drabbades av sin största kris någonsin, och även ifjol bokade många av sina besök på Dansbandsveckan i rädsla för viruset. Men nu hoppas arrangörerna på fler besökare i Malung igen.

För andra sommaren, efter pandemiuppehållet, är det nu dags för dansbandsvecka i Malung. Från maj månad och framåt har det varit ett stort tryck, många bokningar och förfrågningar, berättar Bertil Elfström, Dansbandsveckans grundare och ordförande.

– Ja vi och många med oss ser att folk bestämmer sig allt senare. Det var tydligt i dalafjällen inför påsken, och från campingar och hotell rapporteras det nu om bokningar i sista minuten. Med tanke på det kraftigt ökade intresse som vi har sett från mitten av maj månad, så tror jag att vi kommer att få se en ökning av antalet besökare jämfört med ifjol.

En förändrad bransch

Men dansbandsbranschen är förändrad sedan före pandemin. Många dansband och dansarrangörer har tvingats lägga ner sina verksamheter under pandemin, medan andra har blivit hårt drabbade av konsekvenserna av kriget i Ukraina, som inflation och kraftigt ökade priser på bland annat el och drivmedel. Och samtidigt har danspubliken påverkats av högre kostnader för hushållen och minskade marginaler.

Men Bertil Elfström hävdar att det är en ny yngre publik på gång och att det samtidigt startas nya dansband. Så det finns gott om positiva signaler, som kan avspegla sig på Dansbandsveckan i Malung, enligt ordföranden.

– Ja man ser att folk kommer tillbaka till dansbanorna, men tyvärr är det många som har försvunnit. Därför är det viktigt att fylla på underifrån och hos oss så ser vi att det är bland de yngre som det ökar mest. Men över lag i landet så behövs det dock fler unga som går ut på dans.

Malung går i täten

Det finns flera skäl till att Malung ligger i framklant när det gäller ett ökat engagemang hos den yngre danspubliken, enligt Bertil Elfström.

– Det är många ungdomar som åker hit för att det är mycket folk här, det är festligt och god stämning, och så underhållningen i Grönlandsparken på dagarna. Och dessutom är det många som vill lära sig att dansa, eftersom de ser hur roligt de har som är ute på dans.

– Sen har ju vi allt det bästa inom dansband som man kan få tag på i Norden. Därför räknar vi med en riktigt bra vecka i Malung, avslutar Bertil Elfström.