Anki Tangen och Peter Larsson förbereder nu för ännu en hjälpsändning till det krigsdrabbade Ukraina. Foto: Privat
Anki Tangen och Peter Larsson förbereder nu för ännu en hjälpsändning till det krigsdrabbade Ukraina. Foto: Privat
Natalia var i Sverige under en period och bodde då i Mora. Hon känner personal på barnhemmen och hjälpte även till som tolk. Foto: Privat
Här lossades lasten i Lviv från den senaste hjälpsändningen som utgick från Älvdalen. Foto: Privat
Ficklampor, pannlampor, värmeljus, blockljus och varma tröjor skänktes då elen ofta är utslagen. Foto: Privat
Barnhemmet Prosvita i Lviv som får hjälp med renoveringen av badrum. Vid besöket fick barnen lite godis som present. Foto: Privat

Anki och Peter gör ny insamling till Ukraina

Det är dags för den tredje transporten från Dalarna till Ukraina, tack vare ett oerhört starkt engagemang från paret Anki Tangen och Peter Larsson. Och de är båda mållösa över hur generöst dalfolket skänker saker, mat och pengar – något som gör stor skillnad.

På Facebook kan man följa “Anki och Peters insamling till Ukraina”, en grupp som har 1400 medlemmar. Just nu efterlyses pengar till nästa transport och en mängd förnödenheter som går till både flyktingar i Ukraina och till ukrainska militärer vid fronten.

– Nästa lass går den 14 augusti om vi lyckas få transporter då. Vi har insamlingsplatser på flera platser i Dalarna och en i Karlstad. Jag och Peter åker sedan runt och hämtar upp saker och kör till våra två lager i Älvdalen och Bonäs, för att sedan packa transporterna till Ukraina, berättar Anki som är initiativtagare till insamlingen.

”Hemskt att se sorgen”

Allt började med att Anki hade ukrainsk personal anställd i sitt företag i Sälen, men de fick inte uppehållstillstånd och blev tvungna att flytta tillbaka till Ukraina. När kriget bröt ut hörde de av sig och frågade om Anki kunde ta emot några släktingar som behövde fly från landet.

– Kvinnor och barn fick lämna landet när kriget utbröt, medan männen blev kvar för att hjälpa till i kriget. Det var två mammor och deras barn som kom till mig, vi blev vänner och det var hemskt att se sorgen, skräcken och ledsamheten.

– En av kvinnornas man var polis i Ukraina och när kriget drog ut på tiden valde hon att åka tillbaka. Den andra kvinnan valde att åka tillbaka för att göra några ärenden, och då valde jag att följa med, berättar Anki.

”Bad oss att komma tillbaka”

Redan när familjerna kom till Sälen så gjorde Anki en insamling och både privatpersoner och företag var oerhört generösa. Och inför resan till Ukraina så packade Anki och sambon Peter minibussen och släpet med saker.

– Peter valde att följa med mig och vi samarbetade med en kyrka som kunde ta emot alla saker och pengar så att de hamnade i rätta händer. Men vi hann bara åka därifrån så frågade de om vi kunde komma tillbaka igen.

Skickat fem lastbilar

Sedan i oktober 2022 har de skickat fem lastbilar och själva varit där två gånger. De har tio uppsamlingsplatser och det är dessutom många som swishar bidrag till dem som blivit flyktingar och hemlösa i sitt egna land.

– De som bor i flyktinglägren hade samma liv som oss tidigare och deras hem har nu blivit sönderbombade. Det kunde lika gärna ha varit vi, och det känns viktigt att hjälpa till.

– Vi har kunnat bidra till en badrumsrenovering på ett barnhem där barnen också fick 1000 kronor var. Alla pengar som inte går till transporter ser vi till att de kommer till nytta och vi har redan samlat in över 200 000 kronor, berättar Anki.

Just nu bor det två pensionärer som har kommit från Ukraina hos Anki. De får ut 650 kronor i månaden i pension i sitt hemland och jobbar nu i Ankis företag.

– Det känns bra att kunna hjälpa till och jag är rörd över alla som bidrar till våra insamlingar, jag trodde nästan inte det om folk längre.