Älvdalspläden i samma verkstad där det tillverkades sadeldon för 130 år sedan. Foto: Hannah Risander

En ny älvdalspläd – så firas det att företaget fyller 130 år

Som ett vackert konstverk med inspiration från Älvdalen – så har Camilla Bolmelin och Leif Wiberg från Wibergs Möbler designat den älvdalspläd som snart lanseras som en jubileumsutgåva. Företaget fyller nämligen 130 år.

Det är dova gröna, röda, gula och svarta färger, med inspiration från både älvdalsdräkt, väska och mönster från det gamla kyrkhärbret i Älvdalen som får pryda den nya Älvdalspläden. Den är i 100 procent ull och har designats tillsammans med formgivaren Kerstin Landström.

– Vi har sålt många av hennes tidigare plädar i butiken och hon har gjort plädar för bland annat Rättvik, Leksand och Sundborn, ofta orter med en koppling till kultur på något sätt. Men för Älvdalen finns det ingen pläd, så det ville vi göra, berättar Camilla som driver det anrika Wibergs Möbler tillsammans med Leif.

De kontaktade Kerstin och hon nappade på deras idé. Det var vid jul förra året som paret började skissa på idéer till pläden. 

– Vi har plockat mönster från dräkten och från kyrkhärbet. Det är mönster vi tycker mycket om. Sen har vi skissat och bollat fram och tillbaka med Kerstin för att få feedback. Vi gjorde tidigare en ljuslykta med inspiration från Älvdalen som vi säljer i vår butik. Den är mycket uppskattad och har sålt hur mycket som helst, berättar Camilla.

Företaget grundades år 1893

Det var Leifs farfar som grundade Wibergs Möbler 1893 och var då sadelmakare. Företaget har med åren utvecklats och idag är sängtillverkningen den största sysslan. De 130 åren som företag ska man fira med öppet hus vid allhelgona.

– Vi brukar ha ett öppet hus här under den helgen men i år blir det lite extra med knallar, fika och hantverkare. Och i samband med det kommer vi att lansera filten, men man kan redan nu förbeställa exemplar. Vi kommer nämligen bara trycka en upplaga av 130 exemplar och numrera dem. Blir det en stor efterfrågan så kanske vi trycker fler, men då inte numrerade, berättar Leif. 

Pläden har hängt framme i butiken under en tid och många har redan förbokat den. 

– Vi är väldigt nöjda med den, och den blev bättre i verkligheten än på skisserna. Färgerna är vi väldigt nöjda med och det är en tacksam produkt. Om man sköter om den så kommer den att hålla länge. Det var till och med en kund som frågade om man skulle köpa två, en att använda och en att spara, berättar Camilla.

Och förhoppningen blir att den får hänga med länge.

– Det är inte så ofta man får en sån här chans, men det är en stor investering för oss att beställa hem, så vi hoppas att folk ska tycka om den. Och de som beställer nu får den numrerade, exklusiva varianten. Om 130 år kanske den finns på Rots Skans och det berättas om när vi en gång tog fram den, säger Leif och skrattar.