Kim Åslunds engagemang är till nytta för Idrebygden. Foto: Alexander Neimert

Blev turistordförande som 15-åring – idag gör Kim hela Idre mer levande

Hur gör man en by mer levande? Man bara sätter igång och gör det. Enkelt, om du frågan Kim Åslund. Killen som trodde att han ville bli elektriker men som nu förser fjällvärlden med inredning, nya hus, mer information och många evenemang att delta i.

Han har många hattar, Kim Åslund. Idag är han mäklarassistent på Fastighetsbyrån i Idre. I samband med Dalabygdens samtal med Kim kommer det in några utländska turister för att få hjälp att printa ut några papper. Att serva fjällturister har Kim gjort så länge han kan minnas. Och när han ändå har några besökare i lokalen så frågar han om de inte ska slå till på ett hus i området också. För säljare, det är han också sedan barnsben.

– Min morfar var konsumchef och drog igång mycket här i Idre, som Flygfältshambon, Fjällfestivalen och så var han engagerad i många föreningar. Han var dessutom auktionist och jag hjälpte honom när jag var yngre, men när han blev dement fick jag ta över klubban och alla styrelseuppdrag. Så han är väl inspirationen till att jag är så engagerad, säger Kim.

ERBJUDANDE: TESTA DALABYGDEN EN MÅNAD FÖR ENDAST 9 KR. KLICKA HÄR OCH MISSA INGA NYHETER FRÅN DIN BYGD.

Turistföreningsbas

Redan som 15-åring tog han över ordförandeposten i Turistföreningen i Idre. När han sedan tog studenten och var färdig elektriker i juni 2009 så var han ledig en dag innan han började jobba i familjeföretaget som driver två butiker i Idre.

– Mamma köpte Kurvans Tyg och Kläder 1990, och 2009 öppnade de inredningsbutiken Syrran och Jag, där jag blev ansvarig och är det än idag. Och det blev väl bara så, men jag trivs väldigt bra. Butiken är som en mötesplats i Idre. Folk kommer in och pratar om allt, berättar Kim.

Bättre samhällsservice

Kim har tandvärk, men det finns ingen tandläkare i Idre. Han måste vänta flera dagar på en akuttid i Älvdalen. Det är en av anledningarna till Kims engagemang, att göra byn mer levande så fler flyttar till Idre och att samhällsservicen kan blir bättre.

– Det kunde ha varit värre, men man önskar att Idre hade en tandläkare, fler parkeringar och bättre vägar. Det byggs otroligt mycket här, och utmaningen är att få infrastrukturen att följa med. Det är tungrott med vi gör vad vi kan för att utveckla byn.

Engagerad ”överallt”

Kim har sex styrelseuppdrag, han är ansvarig för byns inredningsbutik, driver stylingföretag, jobbar som assistent på mäklarkontoret och har precis startat en sajt för Idre.

– Det är en idé som har fötts när besökare har kommit in till butiken. De undrar vad man kan göra och vilka företag som finns här. Nu har jag tillsammans med kollegan Alexander Neimert startat en hemsida för besökare, Idrebor och företag i Idre. Det har mottagits med väldigt bra respons, berättar Kim.

Bilbingo och Idreyran

Varje söndag håller Kim i bilbingo, han arrangerar Idreyran och midsommarfirande. Nej, han sitter aldrig stilla.

– Det man kan påverka, ska man påverka. Det är viktigt för att det ska hända saker, så att fler stannar kvar och att Idre kan leva hela året. Och när tanterna i byn pratar hela året om att det snart är sommar och bingo, då är det guld värt att engagera sig.