Till vänster. Daniel Bodare från Österbo i Vika i Falu kommun och Kenneth Löfman från Hosjö. Höger bild: Per Nylander från Älvdalen.

Hårda bud under helgens Uka Pain i Älvdalen

Uka Pain som betyder ”Vilken pina” på älvdalska har blivit ett välkänt lopp i löparkretsar. I år lockade tävlingen 400 löpare till Älvdalen som tagit sig från bergstopp till bergstopp genom älvdalsskogarna, några av dem sprang så långt som 169 kilometer.

Uka Pain började som en cykeltävling då man skulle cykla mellan tre bergstoppar. 2018 blev Sweden Runners medarrangörer och då tillkom lopp för löpning, vilket lockade 40 deltagare. Sedan några år tillbaka är Sweden Runners ensamma arrangörer av Uka Pain, som blivit en populär löptävling. I år anmälde sig 420 deltagare och tävlingen blev en succé.

– Det känns fantastiskt. Vi har verkligen trott på Uka Pain sedan start och nu börjar det visa sig, ett resultat av att vi har något speciellt här. Det blev något helt annat när vi flyttade upp varvning och målgång på Hotell Älvdalen. Vi integrerar med byn på ett annat sätt och det blir en helhetsupplevelse, berättar arrangören Marcus Ekenstierna som driver Sweden Runners tillsammans med frun Petra.

Sveriges mest utmanande lopp

Int nod Joll som betyder ”Inte något trams” på älvdalska är den längsta sträckan på Uka Pain och beskrivs som Sveriges mest utmanande lopp. Starten går på Boggberget i Evertsberg, 15 kilometer utanför Älvdalen.

Deltagarna ska sedan springa mot Älvdalen och mot den 50 kilometer långa Uka Pain-banan. Där ska man ta sig tre varv runt topparna Hykjeberg, Skärklitt och Väsaberget, med 4700 höjdmeter.

Knäproblem och oväntat slut

En av dem som deltog är fembarnspappan Kenneth Löfman.

– Jag har deltagit två gånger tidigare och gått i mål, men i år blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag hade tränat med min kompis Daniel och vi gjorde den här resan tillsammans. Men efter 9 mil så gick det över gränsen för honom. Han hade frusit länge och hade ont i ett knä. Han fixade inte att springa en meter till. Så jag valde också att kliva av.

– Det känns lite tråkigt, men det är ett magiskt lopp. Banan är så fantastiskt fin och så fruktansvärt bedrövlig. Och stämningen som Marcus och Petra sprider smittar av sig på alla människor runt loppet, säger Kenneth, som ser fram emot nästa Uka Pain.

Någon mer som ville uppleva Älvdalen genom löpning var älvdalingen Per Nylander som hade sin premiär i loppet Uka Pain 50 kilometer.

Terrängen under Uka Pain är tidvis brutal. Foto: Uka Pain

Fruktansvärt nervöst

– Jag fick faktiskt en start av min familj i julklapp, med till den kortare sträckan på 28 kilometer, men jag tänkte att om jag ska springa så vill jag göra minst en ultra och det blev målsättningen med träningen. Jag var fruktansvärt nervös om kroppen skulle orka och benen skulle ta mig runt men veckorna innan kände jag att det kanske skulle gå, berättar Per.

Och visst gick det. På 8 timmar och 38 minuter tog han sig runt de tre topparna och gick i mål mitt i Älvdalen på Hotell Älvdalen.

– Alla var där på samma premisser. Vi deltagare skojade, pratade och sprang långa sträckor tillsammans. Och det gällde att inte ha för högt tempo för att orka. Man fick hushålla med krafterna. För några år sedan fanns inte detta på kartan att jag skulle springa en lopp som detta, men att se målgången var en eufori. Största vinningen är den personliga utvecklingen, att allt går om man vill, säger Per.

Petra och Marcus Ekenstierna som driver Sweden Runners. Foto: Privat

För tävlingsarrangörerna Marcus och Petra är det ingen vila. Redan om två veckor arrangerar de nästa lopp – Back Yard Ultra. Men de ser positivt på framtiden med Uka Pain.

– Uka Pain kan bli Sveriges största lopp för den här typen av löpning med 1000 deltagare. Det blir en liten utmaning med varvningsområde och boende, men allt är möjligt, avslutar Marcus.