”Vi upplever ovisshet och förtvivlan” – Förre toppolitikern om fallet Baqer

Regeringens svar till FN:s tortyrkommitté om fädbodbrukaren Baqer Mosawi som tvingades lämna Sverige efter fem år i landet, dröjer.
– Alla människors lika värde ska vara grunden till allt, och det lever vi förbaske mig inte upp till, säger Kenneth Johansson som är ordförande i Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk.

Baqer Mosawi kom till Sverige från Afghanistan 2015 och året därpå tog han som egen företagare över verksamheten vid Prästbodarnas fäbod i Rättviks kommun. Under fyra år drev han verksamheten där och var landets yngste fäbodbrukare, innan Migrationsverket förra året slog fast att Baqer inte skulle få permanent uppehållstillstånd, utan var tvingad att lämna landet.

Regelverken var sådana att om Baqer hade varit anställd hade han fått stanna i landet, men de svenska reglerna missgynnar egna företagare i såna här avseenden, vilket ledde till att Baqer tvingades sälja och slakta sina djur och resa tillbaka till Afghanistan.

FN-kommitté granskar ärendet

Migrationsverket tog inte hänsyn till att det fanns en hotbild mot Baqer i sitt ursprungliga hemland, då han öppet berättat om sin ateistiska livsstil. Därför anmälde en advokatbyrå Baquers fall till FN:s tortyrkommitté i Geneve, som beslutade sig för att ge prövningstillstånd till ärendet.

FN krävde svar från regeringen kring hanteringen av ärendet och den sista februari skulle regeringen senast ha svarat. Men med tanke på pandemin så fick regeringen mer tid på sig att svara, och nu är det den 30 april som gäller.

Bedrövad fäbodordförande

Falubon Kenneth Johansson, mångårig riksdagsledamot för Centerpartiet och därefter landshövding i Värmland, är numera ordförande för Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk. Han är bedrövad över myndigheternas hantering av Baqers ärende.

– Vi har ju följt det här ärendet under hela resan och vi upplever en blandning av ovisshet och förtvivlan och det här visar att vi har en migrationspolitik där det fungerar mycket dåligt.

Vad har ni gjort från förbundets sida?

– Vi har agerat och gjort flera insatser och det vi har lyckats med är att vi har kunnat peka på hur systemet inte fungerar. En viss humanitet måste det finnas och Baqers fall är förfärligt skött.

Baqer Mosawis chans att komma tillbaka till Sverige, utifrån den nuvarande svenska reglerna, är att ansöka om arbetstillstånd från sitt hemland Afghanistan. Till fäbodförbundets egen tidning berättar Baqers kollega och vän Bertil Pettersson om det sista som Baqer sa innan han lämnade Sverige i höstas:

– Det sista han sa var ”försök se till att Migrationsverket behandlar min ansökan”. Men vi vet inte ens om han lever idag.