Baqer Mosawi har nu börjat slakta och sälja av sina djur. Foto: Victoria Törnqvist
Kenneth Johansson ordförande Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruk är mycket upprörd över utvisningen. Foto: PeO Karlström
Johanna Lill-Inger Karlsson har startat en namninsamling som fått drygt 3300 underskrifter. Foto: Privat
Nummer 37
Nummer 36
Baqer Mosawi har nu börjat slakta och sälja av sina djur. Foto: Victoria Törnqvist
Kenneth Johansson ordförande Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruk är mycket upprörd över utvisningen. Foto: PeO Karlström
Johanna Lill-Inger Karlsson har startat en namninsamling som fått drygt 3 300 underskrifter. Foto: Privat
Nummer 37
Nummer 36

Baqer utvisas: Säljer och nödslaktar djuren

Baqer Mosawi har börjat slakta och sälja av sina djur i väntan på den fastställda utvisningen. Flera upprörda röster höjs nu om den " inhumana byråkrati" som gjort att Baqer hamnat mellan stolarna. En av dem är Johanna Lill-Inger Karlsson som berörs djupt av Baqer och startade en namninsamling.

Styrelsen för Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruk (FSF) har gjort flera skrivelser som de skickat till olika politiker och Migrationsverket för att försöka belysa det orimliga att utvisa en fäbodbrukare som försörjer sig själv. I skrivelserna poängterar de även vikten av att värna beståndet av en unik svensk lantsrasbesättning som Baqer har.

Krav på ändrat regelverk

När Dalabygden når FSF:s ordförande Kenneth Johannson är han ovetande om att Baqer nu tvingats att sälja och slakta sina djur.

– Det är fullständigt tokigt och inhumant att det gått så långt så att Baqer känner sig tvingad till att slakta och sälja av djur. Det är raka motsatsen till vad vi strävar, efter säger Kenneth Johannson. Han berättar att de tvärtom arbetar för att öka beståndet av den svenska lantsrasbesättningen. Vidare säger han med skärpa att regelverket måste ändras

Tusentals protesterar

Johanna Lill-Inger Karlsson såg en artikel som handlade om Baqer och berördes djupt av hans öde. Hon har även en kompis som nyligen blivit utvisad. Detta gjorde att hon kände att hon måste agera.

– Min vän som blivit utvisad riskerade inte så mycket som Baqer men det var ändå känslosamt. Jag kände att jag måste göra någonting för att försöka påverka Baqers situation och då blev det en namninsamling. Jag har aldrig gjort en namninsamling tidigare och hade inte så stora förväntningar.

Nu har drygt 3300 personer skrivit på namninsamlingen. Många har också kommenterat att de tycker att det är fel att Baqer som till synes gjort alla rätt ska utvisas. Johanna som känner en stor vanmakt över att inte kunna göra mer har skickat namninsamlingen till olika politiker men svar från dessa har uteblivit.

– Vi människor i det här landet behöver få en ryggrad. Det här kan bara inte få ske i mörkret utan vi måste hjälpas åt. Man behöver inte skicka människor i döden. Det går att säga nej, konstaterar Johanna Lill-Inger Karlsson upprört.

Hamnar mellan stolarna

Trots att Baqer Mosawi försörjer sig på sin verksamhet som fäbodbrukare i Dalarna sedan flera år tillbaka och uppfyller kraven som ställs för att få ett arbetstillstånd, står det nu klart att han ska utvisas. För att få ett arbetstillstånd som företagare måste man kunna visa att man har försörjning minst två år framåt. Det kan Baqer visa genom det femåriga stöd han fått från Jordbruksverkets EU-stöd till unga jordbrukare.

Det som gör att Baqer hamnar mellan stolarna är att han som egenföretagare måste ansöka om arbetstillstånd från ett annat land. Detta skiljer sig markant från om han istället hade varit anställd.

Som anställd hade han enbart behövt visa upp att han haft anställning under minst fyra månader och ansökan hade fått lämnas in i Sverige. Just att ansökan får lämnas in i Sverige är avgörande för att Baqer ska kunna fortsätta sitt företag då han har hand om djur.

Att handlägga ansökan om arbetstillstånd beräknas ta uppemot 16 månader. För Baqer är det ohållbart att vara borta från djuren under en så lång tid. Hade Baqer haft ett arbetstillstånd hade han även uppfyllt kraven för att få ett permanent uppehållstillstånd då han försörjt sig själv så länge som reglerna kräver.