Baqer Mosawi har nu börjat slakta och sälja av sina djur. Foto: Victoria Törnqvist
Kenneth Johansson ordförande Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruk är mycket upprörd över utvisningen. Foto: PeO Karlström
Johanna Lill-Inger Karlsson har startat en namninsamling som fått drygt 3300 underskrifter. Foto: Privat
Nummer 37
Nummer 36
Baqer Mosawi har nu börjat slakta och sälja av sina djur. Foto: Victoria Törnqvist
Kenneth Johansson ordförande Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruk är mycket upprörd över utvisningen. Foto: PeO Karlström
Johanna Lill-Inger Karlsson har startat en namninsamling som fått drygt 3 300 underskrifter. Foto: Privat
Nummer 37
Nummer 36

Baqer utvisas: Säljer och nödslaktar djuren

Baqer Mosawi har börjat slakta och sälja av sina djur i väntan på den fastställda utvisningen. Flera upprörda röster höjs nu om den " inhumana byråkrati" som gjort att Baqer hamnat mellan stolarna. En av dem är Johanna Lill-Inger Karlsson som berörs djupt av Baqer och startade en namninsamling.

Styrelsen för Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruk (FSF) har gjort flera skrivelser som de skickat till olika politiker och Migrationsverket för att försöka belysa det orimliga att utvisa en fäbodbrukare som försörjer sig själv. I skrivelserna poängterar de även vikten av att värna beståndet av en unik svensk lantsrasbesättning som Baqer har.

Krav på ändrat regelverk

När Dalabygden når FSF:s ordförande Kenneth Johannson är han ovetande om att Baqer nu tvingats att sälja och slakta sina djur.

– Det är fullständigt tokigt och inhumant att det gått så långt så att Baqer känner sig tvingad till att slakta och sälja av djur. Det är raka motsatsen till vad vi strävar, efter säger Kenneth Johannson. Han berättar att de tvärtom arbetar för att öka beståndet av den svenska lantsrasbesättningen. Vidare säger han med skärpa att regelverket måste ändras

Tusentals protesterar

Johanna Lill-Inger Karlsson såg en artikel som handlade om Baqer och berördes djupt av hans öde. Hon har även en kompis som nyligen blivit utvisad. Detta gjorde att hon kände att hon måste agera.

– Min vän som blivit utvisad riskerade inte så mycket som Baqer men det var ändå känslosamt. Jag kände att jag måste göra någonting för att försöka påverka Baqers situation och då blev det en namninsamling. Jag har aldrig gjort en namninsamling tidigare och hade inte så stora förväntningar.

Nu har drygt 3300 personer skrivit på namninsamlingen. Många har också kommenterat att de tycker att det är fel att Baqer som till synes gjort alla rätt ska utvisas. Johanna som känner en stor vanmakt över att inte kunna göra mer har skickat namninsamlingen till olika politiker men svar från dessa har uteblivit.

– Vi människor i det här landet behöver få en ryggrad. Det här kan bara inte få ske i mörkret utan vi måste hjälpas åt. Man behöver inte skicka människor i döden. Det går att säga nej, konstaterar Johanna Lill-Inger Karlsson upprört.

Hamnar mellan stolarna

Trots att Baqer Mosawi försörjer sig på sin verksamhet som fäbodbrukare i Dalarna sedan flera år tillbaka och uppfyller kraven som ställs för att få ett arbetstillstånd, står det nu klart att han ska utvisas. För att få ett arbetstillstånd som företagare måste man kunna visa att man har försörjning minst två år framåt. Det kan Baqer visa genom det femåriga stöd han fått från Jordbruksverkets EU-stöd till unga jordbrukare.

Det som gör att Baqer hamnar mellan stolarna är att han som egenföretagare måste ansöka om arbetstillstånd från ett annat land. Detta skiljer sig markant från om han istället hade varit anställd.

Som anställd hade han enbart behövt visa upp att han haft anställning under minst fyra månader och ansökan hade fått lämnas in i Sverige. Just att ansökan får lämnas in i Sverige är avgörande för att Baqer ska kunna fortsätta sitt företag då han har hand om djur.

Att handlägga ansökan om arbetstillstånd beräknas ta uppemot 16 månader. För Baqer är det ohållbart att vara borta från djuren under en så lång tid. Hade Baqer haft ett arbetstillstånd hade han även uppfyllt kraven för att få ett permanent uppehållstillstånd då han försörjt sig själv så länge som reglerna kräver.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Stort intresse för lördagens marknad i Högbo

Nu börjar evenemangen så smått rulla igång igen i Gästrikland. Veteranbilsmarknaden på Högbo Bruk går av stapeln på lördag till mångas glädje.

Åtgärder krävs för de långtidsarbetslösa i Dalarna

Nästan hälften av alla arbetslösa i Dalarna har varit utan jobb de senaste 12 månaderna. I länet finns idag 4000 långtidsarbetslösa – samtidigt som antalet pensionsavgångar bara växer och arbetskraftsbrist hotar i länet.
Det blir mycket resande till de 70 lokalföreningarna i södra Sverige som Laila ska samarbeta med. Foto: Åsa Larsson
Laila Eriksson lämnar Vansbro kommun efter 30 år för ett arbete på Demensförbundet. Foto: Åsa Larsson

Efter 30 år i Vansbro kommun – nu väntar Lailas drömjobb

Efter 30 år som anställd i Vansbro kommun byter Laila Eriksson arbetsgivare för att fortsätta arbeta med demensvård, dock ur ett annat perspektiv. – Det finns mycket mer att göra på det här området, säger hon.

I oktober börjar Laila sin tjänst som förbundskonsulent på Demensförbundet. Det betyder mycket resande i södra delarna av landet, men också jobb hemifrån Vansbro som hon kommer att utgå ifrån.

– Jag älskar att resa och köra bil så den biten ser jag mycket fram emot, och roligast blir det att träffa alla nya människor i de 70 lokalföreningar som jag ska samarbeta med, säger hon.

Förändringar i vården

Det var inget lätt beslut att säga upp sig från en tjänst som anhörigstödsamordnare i kommunen.

– Nu känns det bra, jag hade dock önskat att jag haft någon att lämna över till nu när jag slutar, säger Laila.

Mycket har förändrats inom vård och omsorg under de 30 år som Laila haft sin anställning där.

– Från början kände jag inte alls för demensvård.

– Men någonstans under vägen väcktes intresset då jag såg stora utmaningar inom det här området, berättar Laila.

Viktiga ämnen

Hon utbildade sig till demensvårdsutvecklare under åren 2005-2007 och som projekt under utbildningstiden startade hon en dagverksamhet på Söderåsens äldreboende i Vansbro, en verksamhet som sedan blev permanentad.

– Plötsligt hade jag skapat mig ett nytt jobb, berättar Laila.

Här någonstans inledde Laila också samarbetet med den lokala demensföreningen i Vansbro kommun, en aktiv förening med ett 70-tal medlemmar.

Oro i leden

I och med den nya anställningen kan hon nu åta sig mer uppdrag i den lokala demensföreningen. Även styrelseuppdrag, något som hon ser fram emot. Nu kommer Laila att jobba med ett annat perspektiv på demensvården. Utifrån, med medlemmarna i halva landets lokalföreningar bakom sig och deras krav på exempelvis bättre vård och mer forskning inom området.

– Demensförbundet är heller inte fast i något samarbete med läkemedelsindustrin, vilket känns väldigt bra, säger hon.

Lite dystert är det dock att hennes tjänst inom kommunen varken lysts ut eller tillsatts i skrivande stund.

– Det skapar en viss oro i leden och det jag kunnat göra är att hänvisa till lokalföreningen i de fall det har varit möjligt, säger hon vidare.

Tekniska hjälpmedel

Hon känner också själv oro över att utvecklingen till viss del går bakåt inom demensvården i Vansbro kommun. Det saknas spetskompetens inom området och någon form av demensteam tycker Laila.

– Om man siar in i framtiden tror jag att det kommer nya tekniska lösningar som gör att fler kan bo kvar hemma även med demenssjukdomar, säger Laila.

Nu ser hon fram emot att ta tag i de nya arbetsuppgifterna:

– Det ska bli fantastiskt spännande att se hur demensvården fungerar i andra kommuner och andra delar av landet, och få mer insyn i frågorna nationellt. Genom det hoppas jag kunna vara med och påverka mer här hemma via lokalföreningen, säger hon vidare.

– Det är fantastiskt att få vara en del av det här och faktiskt en dröm som går i uppfyllelse, säger Laila.

Vansbro i topp när företags- klimatet rankades i Sverige

Vansbro kommun fortsätter att vara framgångsrik i rankingen av företagsklimatet i den undersökning som Svenskt Näringsliv gör varje år. – I Vansbro är arbetet med näringslivsfrågorna handling, säger Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.

Ockelbos företagsklimat i topp i länet

Det ser bra ut för Ockelbo i Svenskt Näringslivs ranking. Det berättade Lotta Pettersson, regionchef på Svenskt Näringsliv på senaste