Sveriges yngste fäbodbrukare Baqer Mosawi utvisas nu i veckan.
Baqers kollega Bertil Johansson tillsammans med styrelseledamoten Victoria Törnqvist för Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruk, som har engagerat sig i ärendet.

Baqer stoppad av polis – måste lämna Sverige under veckan

Sveriges yngste fäbodbrukare stoppades när han skulle leverera ost

Protesterna mot att Sveriges yngste fäbodbrukare, 22-årige Baqer Mosawi, skulle tvingas lämna landet hjälpte inte. I förra veckan stoppades Baqer av polisen i samband med att han skulle leverera ost till en kund. Under måndagen kom ett mail med information om att resan till Afghanistan skulle ske ”om två dagar”.

Baqer kom till Sverige från Afghanistan i samband med flyktingskrisen 2015. När Baqers asylansökan nekades ansökte han om att få ändra sin ansökan till att istället gälla ett arbetstillstånd. 

För att få ett arbetstillstånd som företagare måste man kunna uppvisa att man har försörjning för minst två år framåt. Det kan Baqer visa genom det femåriga stöd som han fått från Jordbruksverkets EU-stöd till unga jordbrukare. 

Andra regler för företagare

Men egenföretagare måste ansöka om arbetstillstånd från ett annat land. Som anställd hade han enbart behövt visa upp att han haft anställning under minst fyra månader och ansökan hade fått lämnas in i Sverige.

Just att ansökan får lämnas in i Sverige är avgörande för att Baqer ska kunna fortsätta sitt företag. Att handlägga ansökan om arbetstillstånd beräknas ta minst ett år och skulle kunna bli ända upp till 18 månader. Det innebär att Baqer skulle tvingas lämna sina djur under minst ett års tid. Detta samtidigt som det är akut brist på unga fäbodbrukare. 

Under förra veckan skulle Baqer leverera ost till en kund men blev då stoppad av polisen som tog hans pass och meddelade att han var tvungen att lämna Sverige inom kort. 

– Idag fick Baqer ett mail från polisen som informerade honom om att avresan blir om två dagar, berättar kollegan Bertil Johansson för Dalabygden upprört under måndagskvällen.

Utsatt för hot

Baqer har sedan tidigare börjat sälja och slakta djur i väntan på utvisningen. Hur det blir med de djur som finns kvar är ännu oklart.

Baqer har fått ta emot hot via Facebook från folk från byn som han kommer ifrån i Afghanistan, som läst om hans ”ateistiska livsstil” i Sverige.

– Förutom att oroa sig för djuren så känner Baqer sig rädd för vad som kan hända i Afghanistan som förutom hoten är ett mycket osäkert land, säger Bertil uppgivet. 

Ilska och protester

Dalabygden har i flera artiklar under hösten berättat om ärendet med utvisningshotet mot Baqer Mosawi och att många har protesterat mot beslutet. En av dem är Johanna Lill-Inger Karlsson som drog igång en namninsamling med flera tusen människor som protesterade.

– Jag kände att jag måste göra någonting för att försöka påverka Baqers situation och då blev det en namninsamling. 

Även förre centerriksdagsmannen Kenneth Johansson från Falun, som numera är ordförande i Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruk, reagerade starkt när han fick höra talas om att Baqer skulle utvisas. Dalabygden intervjuade Kenneth Johansson när det stod klart att Baqer hade börjat sälja och slakta sin djurbesättning i väntan på utvisningen.

– Det är fullständigt tokigt och inhumant att det gått så långt så att Baqer känner sig tvingad till att slakta och sälja av djur. Det är raka motsatsen till vad vi strävar, efter. Regelverket måste ändras!

Bertil Johansson säger till Dalabygden att han hoppas att våra riksdagspolitiker ställer interpellationer till ansvariga ministrar om att ändra de 20 år gamla regelverken.

– I såna här fall drabbas de som försörjer sig som egna företagare efter den så kallade flyktingskrisen 2015 negativt, och de reglerna måste ändras.

Nu står det klart att protesterna mot beslutet inte tycks ha hjälpt.

/Cia Embretsen, reporter

Fakta:

I många länder är det farligt att inte bekänna sig till en viss religion. I Afghanistan finns det en risk att det leder till ett dödstraff. 

Baqer Mosawi driver jordbruksföretag sedan 2016 som han försörjer sig på.

Vem som helst kan inte på kort tid ta sig an att sköta djuren. Detta då Baqers jordbruk bedrivs med delvis ålderdomliga metoder så som fäbodvistelsen och förädling av mjölkprodukter över öppen eld. Baqer har försökt att hitta någon kunnig som skulle kunna ta över, utan att lyckas.