En del av Baqers djur som fortfarande finns kvar, fotograferade härom dagen. Bilden på Baqer togs för två år sedan. Foto: Bertil Johansson

Insamling till juridisk hjälp ska få Baqer hem till Sverige

En insamling till juridisk hjälp till fäbodbrukaren Baqer har dragits igång. Syftet är att få hem Baqer till Prästbodarnas fäbod, från Afghanistan som Migrationsverket tvingade honom att återvända till.

Baqer Mosawi, som blev Sveriges yngste fäbodbrukare när han under fyra år drev Prästbodarnas fäbod, är nu fast i det talibanstyrda Afghanistan. Migrationsverkets krav att Baqer skulle ansöka om arbetstillstånd från Afghanistan, fick förödande konsekvenser.

Baqers fäbodbrukarkollega Bertil Johansson blev nyligen kontakad av en privatperson i Stockholm som ville hjälpa till. Hon heter Meit Krakau, och den kontakten ledde till att en insamling av pengar drogs igång, där allt ska gå till juridisk experthjälp för att hjälpa fäbodbrukaren ut ur Afghanistan och tillbaka till Sverige.

”Angeläget på flera sätt”

– Min insats är väldigt liten, men jag ringde upp Bertil Johansson och sa att något väl borde gå att göra. Han drog då igång en insamling och så skänkte jag en slant. Det borde vara en angelägenhet ur många synvinklar att Baqer hade fått stanna kvar och driva sin fäbod, som han tydligen lyckades väldigt bra med, säger Meit Krakau till Dalabygden.

Baqer Mosawi kom till Sverige från Afghanistan 2015 och året därpå tog han som egen företagare över Prästbodarnas fäbod. Men år 2020 slog Migrationsverket fast att Baqer inte skulle få fortsatt uppehållstillstånd, utan var tvingad att lämna landet. Om Baqer hade varit anställd hade han fått stanna i Sverige, men som egen företagare blev Baqer tvingad att återvända.

Stort engagemang

Insamlingen till juridisk hjälp till Baqer har väckt stort engagemang och många har redan bidragit, berättar Bertil Johansson.

– Det måste vara ett 30-tal personer som har bidragit, med allt ifrån en femtiolapp till stora summor. Varenda litet bidrag har betydelse. Så vi hoppas på mer, för att kunna juridiskt bevisa vilka felaktigheter som Baqer har utsatts för, och driva hans ärende. Sen gäller det för oss att få tag i någon jurist som är kunnig och intresserad av att jobba med det här fallet, så vi får hem Baqer igen.

Fotnot: Kontonumret som används är: 8187-7 (clearingnr Leksands sparbank) samt nr 043 640 812. ”Baqer” ska anges i meddelanderutan. Bidrag går enligt Bertil Johansson oavkortat till Baqers återvändande.