Den 3 juni är det dags för årets upplaga av tävlingen. Foto: Privat
Systrarna Anna, Cathrine och Marie arrangerar loppet. Foto: Privat
Luftmadrass är ett av transportmedlen. Foto: Privat

Löpning, cykel och luftmadrass – äventyrsloppet för tjejer gör comeback

Genom älvdalsskogarna på cykel, på luftmadrass och genom att gå eller springa. Sportkullan Adventure Race är ett sätt att upptäcka Älvdalen och en utmaning tillsammans med vänner. Men det är inte för eliten, utan för alla som tycker om att röra på sig.

2014 var det premiär för Sportkullan Adventure Race, ett äventyrslopp för tjejer som anordnas av systrarna Mörk som driver hälsoföretaget Sportkullan i Älvdalen. Tidigare har loppet legat i mitten av juli, och förra året arrangerades det inget lopp. Men nu är det tillbaka, med ny bana, med nytt datum – och nästan ny årstid.

– I år blir det den 3 juni, en tid då man inte vet om det är varmt eller snöar. Hittills har 21 lag anmält sig och vårt rekord är 60 lag. Lagen består av två eller tre personer. Tidigare har vi haft flera klasser men nu satsar vi allt på femmilen, berättar Marie Mörk, en av arrangörerna.

Löpning, cykel och luftmadrass

Äventyrsloppet handlar om att ta sig fem mil genom älvdalsskogarna genom att både cykla, springa eller gå och paddla luftmadrass och startades för att få in fler kvinnor i multisportvärlden. Sportkulllan ville göra ett lopp som hade lägre instegströskel.

– Till exempel så används kanoter i vanliga multisportsammanhang, men en luftmadrass är både lättare, mer tillgänglig och lätt att köpa eller få tag i.

Banan är alltid hemlig tills dagen innan. Start och mål är alltid på olika platser och har tidigare varit bland annat i Tingshusparken och på Rot Skans.

– Det handlar om att alla ska starta på samma nivå. Annars kunde deltagare från Älvdalen träna på sträckan. Sen är det ju lite spännande att inte veta, säger Anne Mörk, en av arrangörerna.

Man behöver inte vara elittränad. Man behöver kunna gå, gärna springa, ha testat att paddla med luftmadrass och kunna cykla. Det är också bra om man kan navigera en karta och veta vad som är norr på den och Sportkullan rekommenderar att träna tre dagar i veckan inför loppet.

– Loppet är bara arenan för att upptäcka Älvdalen som vi vill att många ska göra. Det handlar om glädje, utmaning och samarbete. Man klarar ofta mer än man tror, säger Anne.