Lästips:
Föreningen Folkets Hus i Långshyttan är konkursmässig. Skulder på närmare en halv miljon kronor gör att situationen är minst sagt pressad. Kraven handlar om obetalda löner samt skulder till bland andra Hedemora Energi.
– Egentligen finns det bara två alternativ till lösning. Att förhandla fram lösningar med leverantörer och då i första hand med Hedemora Energi om nu detta är möjligt. Det andra alternativet är konkurs, säger Anki Rooslien.
Rooslien har lång erfarenhet av olika förtroendeuppdrag, inte minst i Hedemora kommun. Hon fick redan i december i uppdrag av föreningen att starta en räddningsgrupp för Folkets Hus överlevnad i Långshyttan.
I februari var Dalabygden på plats i Långshyttan och träffade dåvarande ordföranden Göran Wennerström och styrelseledamoten Christina Liljekvist. Redan då var det ett tufft ekonomiskt läge men de andades viss optimism.
– Vi ska göra allt som står i vår makt för att få fart på verksamheten så att vi överlever, sa Wennerström bland annat.
Orsaken enligt duon till det kärva ekonomiska läget var tuffa tider under pandemin.
– Före pandemin hade vi fulltecknat och ekonomin var stabil.
Lagvidriga uppsägningar
Veckan innan Dalabygdens besök i vintras hade den första större konferensen ägt rum efter pandemin och idéer om nya aktiviteter lyftes fram. Allt från större konferenser till barndisco, pensionärsdans, kafé med mera.
Men bara ett par timmar innan Dalabygden var på plats hade föreningen sagt upp tre anställda.
– Tråkigt att säga upp kunnig och engagerande personal. Tyvärr hade vi inget val, sa Göran Wennerström då.
Men uppsägningarna orsakade problem. Handelsanställdas förbund slog fast att föreningen brutit mot MBL-lagen och krävde Folkets hus på ersättning. Det var något som uppdagades några dagar innan föreningens årsmöte den 14 mars och fick stora konsekvenser.
Anki Rooslien tog i samarbete med ett 40-tal andra andelsägare fram ett förslag till en ny styrelse.
– När det uppdagades att det pågick en konflikt med facket och eventuellt att ärendet skulle gå till domstol drog vi oss tillbaka. Det valdes helt enkelt en annan styrelse.
Fick inte ansvarsfrihet
Den sittande styrelsen med Göran Wennerström i spetsen fick inte ansvarsfrihet. En nygammal ordförande, Anna Graje, fick förtroendet av årsmötet. Anna har varit ordförande mellan 2016 och 2017. Christina Liljekvist blev kassör och som ledamöter valdes Kerstin Johansson, Ulrich Oswald och Sofie Andersson.
I sammanhanget ska poängteras att Hedemora kommun under 2022 bidrog med närmare 260 000 kronor till Föreningen Folkets Hus i Långshyttan. Av dessa var 100 000 ett förskott för 2023.
Tuff resa tillbaka
Nya styrelsen har påbörjat ett tufft arbete.
– Vi har betalt skatteskulderna och kommit överens med Handelsanställdas förbund. Dessutom ska förhandlingar påbörjas med Hedemora Energi, berättar Christina Liljekvist.
– Vi har också startat införsäljning av konferenser, övernattning med mera. Vi har en driven ordförande i Anna Graje som rätade upp verksamheten senast hon var ordförande.
Föreningen Folkets Hus i Långshyttan har en tuff resa framför sig. En eventuell konkurs skulle påverka hela bygden och i första hand de företag som idag driver sin verksamhet i lokalerna.
– Så sorgligt om denna klenod hamnar i detta läge. Vi kan bara hoppas på en lösning, säger Anki Rooslien.
– Vi försöker få struktur på verksamheten. Vi gör allt som står i vår makt för att rädda Folkets Hus, avslutar Christina Liljekvist.
Relaterade artiklar:
Deras tuffa uppdrag: Rädda Folkets hus undan konkurs (2023-05-31)Nu ska Silfhytteås öde äntligen avgöras (2023-04-24)
Dråpslag för Folkets Hus – anställda har varslats om uppsägning (2023-02-13)