Folkets Hus styrelse 2023 Christina Liljekvist, Anna Graje, Ulrich Oswald, Kerstin Johansson, Zanda Rantakallio, Alejandera Pombo. Saknas på bilden: Sofie Andersson Foto: Folkets hus

Deras tuffa uppdrag: Rädda Folkets hus undan konkurs

Kampen för att rädda Folkets hus i Långshyttan undan konkurs är i full gång. Samtidigt som skulderna börjar betas av så är alltfler evenemang som inbringar nya pengar på gång. Men vägen framåt är lång och svår.

Under torsdagen har andelsägare i Långshyttans Folkets Hus kallats till medlemsmöte. Då ska det informeras om hur den nya styrelse som tillsattes av årsmötet i mars, har jobbat för att få en aktuell bild av både ekonomi och verksamhet. Frågetecknen var många och det spekulerades om en skuld på närmare en halv miljon kronor.

– Vi har vänt på varje sten och kommer att redovisa hur läget är på medlemsmötet. Inget ska sopas under mattan utan allt ska redovisas. En sak vet vi bestämt: att den ideella insatsen måste bli större, säger Christina Liljekvist, kassör i styrelsen.

– Fler medlemmar måste ställa upp och jobba för Folkets Hus. En timme är bra men flera är än bättre.

Inte minst är den ideella insatsen viktig för bygdens paketutlämning.

– Vi måste hitta personer som kan ställa upp och är villiga att göra någon timme i paketutlämningen. En oerhört viktigt service i Långshyttan.

Våren har varit dramatisk för Folkets Hus i Långshyttan. Foto: PeO Karlström

Skulder och förhandlingar

Sedan årsmötet har det kontinuerligt förhandlats om leverantörsskulder, leasingkontrakt med mera.

– Vi försöker hitta lösningar. Kostnaderna till Hedemora Energi betar vi av i den takt som ekonomin tillåter. Skulderna till Skatteverket är betalda och de kostnader vi har idag betalas omgående. Vi har inte heller några anställda kvar. Allt sköts ideellt, poängterar Christina.

Ekonomin är ett tungt ok för nya styrelsen. Däremot har det börjat röra sig ordentligt på evenemangssidan.

– Förra veckan hade vi en konferens och den flöt på bra. Det är viktigt att vi har kommit igång igen. Och i sommar är flera event klara, bland annat ett stort möte med en organisation under fem dagar. Vi har hundar här några dagar med mera. Det rullar på bra, säger Christina.

Och varje lördag under hela sommaren blir det loppis.

– Oerhört populärt och något som drar folk. Vi är utomhus men blir det regn flyttar vi in, avslutar Christina.