Styrelseledamöterna Göran Wennerström och Christina Liljekvist är bekymrade över framtiden för Folkets Hus i Långshyttan. Foto: PeO Karlström

Dråpslag för Folkets Hus – anställda har varslats om uppsägning

Det är ekonomisk kris för Långshyttans Folkets Hus. Tre anställda har blivit uppsagda och före sommaren kan verksamheten tvingas bomma igen.

Verksamheten har aldrig tagit fart igen efter pandemiuppehållet och Folkets Hus framtid var redan före elkrisen i gungning. Och med fjärrvärmekostnader på uppemot 30 000 kronor i månaden blev situationen helt ohållbar.

– Ekonomiskt klarar vi oss fram till sommaren, och nu krävs ett tufft och hårt jobb. Aktiviteterna måste bli fler om det ska bli en fortsättning, säger Göran Wennerström, ordförande sedan tre månader tillbaka.

Och ett av hans första riktigt tuffa besked som ordförande, var att meddela att tre av de anställda förlorar sina jobb. MBL-förhandling har nu inletts.

– Otroligt tråkigt att säga upp kunnig och engagerad personal, men tyvärr hade vi inget annat val. Innan pandemin hade vi fulltecknat och ekonomin var stabil, men just nu ser det mörkt ut. Ärligt talat näst intill katastrof, säger Göran Wennerström.

Daniella och Beatrice Johansson samt Carina Nilsson som är anställda på Folkets hus är uppsagda. MBL-förhandling pågår. Foto: PeO Karlström

Fler och bättre aktiviteter

När Dalabygden besökte Folkets Hus och träffade ordföranden Göran Wennerström och styrelseledamoten Christina Liljekvist, var det premiär för aktiviteten ”Kaffe mä duppa” och hembakat.

– Alla bäckar små och alla idéer är så välkomna. Det var jobbigare än vi trodde att bygga upp en verksamhet igen. Enda sättet att åter få fart på ekonomin är helt enkelt fler och bättre aktiviteter, poängterar Göran.

Ett litet ljus i mörkret är att konferenserna åter börjar ta fart.

– Förra veckan hade vi en konferens med över 150 deltagare och vi har flera förfrågningar. De lokala företagen är måna om Folkets Hus, säger Christina.

Långshyttan Folkets Hus har sedan 1951 varit en given samlingspunkt. 1960 bodde det närmare 3300 personer i byn för att idag vara kring 1400.

– Oavsett antalet boende så är en by utan en samlingsplats ingen levande by. Det är viktigt att vi tar oss igenom den här situationen.

Styrelsen har dragit upp riktlinjerna för ett ökat aktivitetsutbud. Barndisco, pensionärsdans, konferenser och övernattningar är några exempel och i kombination med redan traditionella aktiviteter som biljard, pingis, boule och frukostklubben finns det hopp.

– Frukostklubben är för övrigt något speciellt. Utan tvekan Långshyttans egna TT. Uppemot 15 herrar som avhandlar det mesta om och kring byn på vardagar, säger Göran.

Folkets Hus sköter även byns paketutlämning.

– Så oerhört viktigt för alla boende i Långshyttan. Utan paketutlämning fick man resa till Hedemora, Stora Skedvi eller Säter. Inte vidare miljövänligt.

För få jobbar ideellt

Men det är inte bara ekonomin som bekymrar Göran och Christina.

– Vi måste bli fler som jobbar ideellt. Tillsammans blir vi starka. Det finns en plats för alla, påpekar Christina.

Långshyttan som ort har under flera år varit hårt drabbat. Outokumpu med 170 anställda bommade igen år 2014. Migrationsverkets 300 placerade flyktingar flyttades från orten 2021. Ishallen är nedlagd och idag är Folkets Hus i gungning. På pluskontot ska dock läggas den positiva utvecklingen inom träindustriföretaget Setra.

– Vi ska göra allt som står i vår makt för att få fart på verksamheten så vi överlever. Många ideella timmar väntar och jag hoppas verkligen att vi blir fler som bidrar med ideellt arbete. En klenod som Folkets Hus måste överleva, avslutar Göran.

Genom ideellt arbete har bygden paketutlämning. Göran Wennerström skannar ett paket. Foto: PeO Karlström

Fakta: Folkets hus i Långshyttan

Invigdes 1951 och har i decennier varit bygdens samlingspunkt.

Idag är det stora ekonomiska bekymmer. Pandemin satte stopp för all verksamhet och återtåget till det normala var tyngre än väntat.

Tre personer är uppsagda och MBL-förhandling pågår.

Ordförande i styrelsen är Göran Wennerström.

I Långshyttan bor cirka 1400 personer.