Vintern knackar på dörren och längdskidåkarna ligger i startgroparna. – Vår målsättning är att ha minst två kilometer längdskidspår klart den 28 oktober, säger Johan Sares som är anläggningschef på Orsa Grönklitt sedan fyra år tillbaka.
– Men vi är inte så hetsiga att bjuda på spår på försäsongen. Förra året valde vi att avvakta när det mest var regn och varmt.
Orsa Grönklitt har inte gett sig in kampen om att öppna längdspåren först.
– Vi vill ha en bra produkt med hög kvalité när vi öppnar. Vi lovar inga grupper att vi har klara spår vid ett visst datum.
Längdmål till höstlovet
Att ha någon form av spår under höstlovet har däremot varit en målsättning under många år.
– Bra väder och förhoppningsvis går det att åka skidor.
Beträffande den alpina delen så dröjer det.
– Inskolningshelgen är den 16–17 december och vi öppnar för fullt den 21 december. Alla som firar jul hos oss ska kunna åka utför, säger Johan Sares.
Stora förhoppningar
Bokningsläget inför kommande vinter inger stora förhoppningar. Det handlar om en ökning för gästnätter med hela 11 procent jämfört med samma tidpunkt ifjol.
– Vi släppte bokningen lite tidigare i år och har haft positiva siffror. Vi trodde kanske det berodde på tidigt släpp, men ju närmare vi kommer säsongen desto mer tror vi på uppgången, konstaterar Johan.
– Jul, nyår, sportlov och påsk löser sig alltid. Däremot ser det bra ut även under perioderna mellan de mest populära veckorna.
Personer som är boende i Mälardalen är Grönklitts stora målgrupp.
– Av tradition har vi dessutom många danska gäster och de blir inte färre med tanke på fördelar med valutan.
Gäller det även besökare från Norge?
– Tyvärr inte. Vi har inte så många gäster från Norge. Vi borde kunna bli bättre på det. Längdskidåkningen borde locka fler.
Vad beror ökningen på generellt?
– För det första vittnar det om att svensken prioriterar naturen och fjällmiljön. Längdskidåkning är vår största produkt och jag tror att i ett ekonomiskt tufft läge prioriterar många skidor på längden före en alpin vecka.
Är konkurrensen hårdare på den alpina sidan?
– Så är det onekligen. Vi har konkurrens av Kläppen, Bjursås och Romme. Daggäster väljer i första hand dessa orter.
En av de största arbetsgivarna
Orsa Grönklitt är idag en av kommunens största arbetsgivare.
– Vi är cirka 50 årsanställda inklusive rovdjursparken som vi håller på att avveckla. Under högsäsongen på vintern har vi 300 löner varje månad. Slås det ut på ett helår är vi cirka 100 anställda, säger Johan
– Då ska vi komma ihåg att det bara gäller våra tre ben i verksamheten – vi förmedlar boende och produkterna längd och alpint. Restauranger, kiosker, gym, närbutik och padelhall har vi outsourcat.
Hur har sommaren varit?
– I och med att vi har lagt ner rovdjursparken miste vi mellan 30 och 40 000 besökare. Beläggningsmässigt tappade vi 12 procent. Det är inte så mycket tycker vi med tanke på att rovdjursparken har lagts ner.
Regnet i somras är inget som gynnar en outdooranläggning.
– Vilket vi verkligen fick uppleva under juli månad. I augusti blev det bättre. Holländarna hittade som vanligt hit. 64 procent av beläggningen är gäster från Holland.
Relaterade artiklar:
Bredberg blir ny längdansvarig på Orsa Grönklitt (2023-10-20)Glädjebeskedet: Nu kan Rättviksbacken utvecklas med nye aktören (2023-10-18)
Här gömmer sig illern – dramatik i blomsterbutiken (2023-10-16)