Återbruk genomsyrar Stjärngruppens arbetsområden. De är en del av Rättviks LSS-verksamhet och arbetar utåtriktat med många varierande uppdrag. Gruppens motto är att ingenting är omöjligt. – Ingen dag är den andra lik, vilket är väldigt roligt, berättar Anna Sold.
När Dalabygden möter Stjärngruppen har de precis kommit tillbaka från återvinningsstationen. Det är nämligen många arbetsinsatser som börjar där. Ett av Stjärngruppens uppdrag är att gå igenom begagnade men fungerande prylar som lämnas in på återvinningscentralen och att köra dem till second hand-butiker.
– Stjärngruppen jobbar utåtriktat och självständigt, berättar Kicki Tjäder som är en av handledarna på Stjärngruppen.
Stjärngruppen har också satt upp ett eget kärl vid återvinningsstationen för återvinning av använda värmeljus. Men i dessa kärl hamnar det mycket annat avfall som inte hör hemma där.
– Det går åt flera timmar att rensa ut sådant som inte hör hemma bland värmeljusen. Jag har hittat batterier, medicinburkar och mycket annat, berättar Anna.
En anledning till att avfall hamnar fel på återvinningen kan bero på att det går för fort. Därför slarvas det, berättar gruppen som inte vill komma med pekpinnar utan helt enkelt upplysa om att det faktiskt finns andra som får ta hand om det felsorterade avfallet.
Att samla in och återvinna värmeljus är ett initiativ från Stjärngruppen själva. De tar nämligen hand om återvinningen så att alla delar av värmeljuset återvinns istället för att brännas upp.
Återvinner värmeljus
Stjärngruppen tar hand om, sorterar och återvinner värmeljusen tillsammans med gruppen Knuten. Det är ett riktigt pilligt arbete att återvinna värmeljus, något som kanske få vet om.
– Värmeljusets aluminiumkopp ska rensas på stearinrester och sorteras som aluminium men den lilla plattan som veken suttit på sorteras som metall, berättar Anna.
– På det här sättet kan det återvinnas till ny metall och aluminium. Annars bränns det upp och går till spillo, berättar Camilla Näsfeldt Kallberg, handledare på Stjärngruppen.
Ofta är det gruppen Knuten som tar över arbetet att separera stearinet, metallplattan och aluminiumkoppen för att sedan återvinna de olika delarna.
Karl-Johan Hellström, som kallas för Kalle, visar hur arbetet ska gå till. Det är välorganiserat och noggrant utfört med vissa finurliga tillvägagångssätt, som att använda en potatispress för att pressa ihop aluminiumkopparna så att de tar mindre plats.
Skapar tändkottar
Svenska kyrkan och Stiftsgården i Rättvik skänker trasiga ljus och korta ljusstumpar som är gjorda i stearin. Stjärngruppen smälter ner stearinet i en kastrull och doppar sedan kottar i det smälta stearinet. När kottarna har doppats tre gånger ska de torkas. Sedan fungerar de utmärkt till att tända brasor med.
– Det är en riktigt bra present. Vi sålde slut på alla påsar i julas, berättar handledaren Kristina.
Tidigare smälte gruppen även resterna från värmeljusen, men då värmeljus ofta innehåller paraffin så slutade de med det.
– Paraffinets ångor är giftiga, berättar Kalle. Så det slängs i brännbart istället.
Ordnar bo till smådjur
Stjärngruppen har även i uppdrag att sortera åldrade dokument och rensa i arkiv. Häftklamrar tas bort och sorteras som metall och papper sorteras i två separata högar – färgat och ofärgat.
– Vi får mycket dokument som vi ska strimla och slänga. När vi såg hur mycket strimlor det blev kontaktade vi smådjurshuset och frågade om de var intresserade av att använda det till sina smådjur, berättar Anna.
Strimlorna är långa och smala vilket passar perfekt för råttor, hamstrar och möss att bygga bon i. Så även i den här uppgiften hittade Stjärngruppen ett sätt att återbruka det som annars skulle gå till spillo.
– Det färgade pappret återvinns som brännbart. Färgen kan innehålla giftiga ämnen så därför används inte det till smådjuren, berättar Anna.
Trots att Stjärngruppens arbeten ibland är tunga så tycker de om att arbeta utåtriktat och med varierande uppgifter. Kicki berättar att allt fler uppdragsförslag kommer in men att tiden inte räcker till.
– Jag tror inte vi kommer bli arbetslösa i första taget. Tvärtom tvingas vi tacka nej, avslutar Kicki.
Relaterade artiklar:
Pilotskolan i Rättvik får unga att flyga högre (2023-05-25)Riktigt bra start för nya butiken i Boda: Det säljer som smör (2023-04-21)
Hellströms Goda blev småländskt – nu får byns korvfabrik nytt liv (2023-04-07)
Tre entreprenörer under samma tak – ger skaparglädje till byn (2023-03-30)