Viktoria Hellström och Mikael Mårthans bakom charkdisken i Vikarbyn. Foto: Emmy Ihlar

Hellströms Goda blev småländskt – nu får byns korvfabrik nytt liv

Nu har Ickholmsbudä Kött och Chark tagit över korvfabriken i Vikarbyn. En ny produkt har tillkommit i sortimentet och köttboden har fullt upp med att möta efterfrågan.

– Vi förvånas varje vecka över hur bra det går, säger Jan Hellström.

Det har tillverkats korv i Vikarbyn sedan 1932 då Otto Hellström startade ett charkuteri med livsmedelsbutik som kom att bli Hellströms Goda. Företaget köptes upp 2020 och korvtillverkningen flyttades till Småland för att inte återvända. Men nu är det återigen liv i korvfabriken. Det tre år gamla företaget Ickholmsbudä Kött och Chark tar över lokalhyran från och med mars.

Jan Hellström är en av fyra delägare i familjeföretaget Ickholmsbudä Kött och Chark. Barnen Viktoria, Sverker och Olov Hellström delar på 33% av företaget, den sista procenten är Jans.

– Han som jobbar mest har minst procent (skratt), säger Viktoria.

– Det är riktigt roligt att barnen har intresse och viljan att lära sig, säger Jan.

Äldre och yngre kunder

Ickholmsbudä startade 2020 och vägen har inte varit enkel. Bara åtta månader efter öppningen brann charkbutiken ner till grunden då rökerianläggningen fattade eld. Idag kan man tro att inflation, höga el- och drivmedelspriser påverkar försäljningen negativt – men för Ickholmsbudä är det snarare tvärtom.

– Försäljningen har ökat hela tiden så det var logiskt för oss att ta över fabriken i Vikarbyn, säger Jan.

– Jag tror att allt fler blir medvetna och vill handla lokal mat, säger Mikael Mårthans som är anställd i företaget. Han fortsätter:

– Det är både unga och äldre som handlar här, vilket jag tycker är väldigt roligt. En fördel med att handla över disk är att man kan välja exakt hur mycket kött man vill köpa.

– Vi förvånas varje vecka över hur bra det går. Med fabriken kommer vi kunna producera mer men även göra det effektivare, berättar Jan.

Från konkurrenter till vänner

Slaktaren Mikael Mårthans kommer även han från ett långt släktled av slaktare. Hans familj startade ett charkuteri i Lerdal, Rättvik, runt 1922. På den tiden var familjen Mårthans och Hellström konkurrenter, men så är inte fallet idag.

– När vi startade företaget bad vi Micke komma och hjälpa oss igång, men vi insåg snabbt att vi inte skulle klara det här utan honom, berättar Viktoria.

Köttboden i Ickholmen är öppen torsdag till lördag och resterande tid läggs på korvtillverkningen. Ickholmsringen är den senaste produkten i sortimentet, en storsäljare varje vecka.

– Jag är stolt över vårt företag och tror att det finns en stolthet i bygden också, avslutar Jan.