Gropen i Svärdsjö är ett bevis på engagemanget i en bygd. Foto: PeO Karlström
Leif Källman, Svärdsjö och Jessica Johansen, Linghed. Två som brinner för sin bygd.

Nu ska landsbygdens eldsjälar belönas

Falu kommun ska under Faluns Företagarvecka – den 21 november – dela ut priser till "Årets Landsbyggare". – Vi har fyra kategorier Årets Entreprenör, Årets Förening, Årets Attityd och Årets Unga Landsbyggare, berättar Kia Björk, projektledare.

Fram till den 31 oktober kan allmänheten nominera sina kandidater.

Hur har intresset varit hittills?

– Vi har fått 35 olika förslag, vilket vi är glada över. Lite tunt i Årets Unga. Vi ser gärna fler förslag i den kategorin men även bland de övriga. Intresset har generellt sett verkligen varit stort.

Årets Landsbyggare ingår i ett EU-finansierat projekt.

– Årets Landsbyggare är en del i projektet. Ett sätt att marknadsföra våra kommundelar och lyfta alla fina insatser som görs ute i bygden.

Levande landsbygd

Falu kommun har en levande landsbygd till stor del tack vare massor av engagerande eldsjälar.

– Det är helt fantastiskt med allt som händer. Kreativiteten är stor och tillika handlingskraften för sin bygd. Det märks att det finns en oerhörd stolthet över det arbete som görs för att utveckla sin bygd, säger Kia.

Fantastiskt arbete

Ordföranden ibBarn- och utbildningsnämnden, Jonas Sallén Lennerthson (S), är av samma uppfattning.

– Det är oerhört viktigt för vår kommun att vi premierar och marknadsför den ideella kraften på landsbygden. De gör ett fantastiskt arbete.

Hur stöttar Falu kommun i övrigt?

– Bland annat genom bygdepengen på två miljoner. Vi har valt att inte ge bidrag till leaderprojekt. Istället vill vi ge fler möjligheter att söka bidrag. I slutändan innebär det större flexibilitet för intresseföreningar med flera. Nu kan de styra själva över sina projekt.

Är utnämningarna i år en engångsföreteelse?

– Det ingår som sagt i ett projekt men vi hoppas att detta kan bli något årligt återkommande, avslutade Kia.