EM i cosplay anordnas i Paris. "Det är klart att jag vill vinna", säger Britta Backlund. Foto: Emmy Ihlar/Björn Ericsson
EM i cosplay anordnas i Paris. "Det är klart att jag vill vinna", säger Britta Backlund. Foto: Emmy Ihlar
Britta Backlund tävlar som karaktären Fiddlestick i Paris den 16 juli. Foto: Björn Ericsson
Britta Backlund trivs i sin ateljé. Foto: Emmy Ihlar
I ateljén finns fler av Brittas kostymer, alla handgjorda. Foto: Emmy Ihlar
Den är en oerhörd detaljrikedom i dräkterna. Foto: Emmy Ihlar

Speedski-Britta laddar för EM i en helt annan gren

Sveriges snabbaste kvinnliga speedskiåkare Britta Backlund tog i våras svenskt fartrekord. Nu byter hon ut skiddräkten och beger sig till Paris för att tävla i en helt annan kostym. – Det är få som vet att det är jag bakom masken, säger Rättvikstjejen.

Britta Backlund lämnar skidåkningen på topp med ett svenskt fartrekord på 245 km i timmen. Efter 14 år inom speedski ser Britta fram emot en ny vardag.

– Jag vill få loss mer tid och umgås med mina vänner, vara i nuet med mindre måsten, berättar Britta. Hon kommer bli kvar i skidvärlden men som tränare det kommande året.

Hus- och båtrenovering samt tid i sin ateljé står också på agendan. För Britta har fler imponerande talanger bortom skidbacken. I sin ateljé visar hon upp uppfinningsrikedom och hantverksskicklighet i de cosplay-kostymer hon skapar och tävlar med.

– Jag har alltid älskat att skapa och vara kreativ. När jag testade cosplay blev jag fast, berättar Britta och visar upp olika masker och kostymer i sin ateljé.

Internationell tävling i cosplay

Britta började skapa kostymer tidigt för rollspel och Live. Hon ställde upp i sin första cosplay-tävling 2016 och fastnade för konceptet.

– Man får mycket kärlek. Det är något speciellt med att visa upp det man skapat, berättar Britta.

Efter framgångarna i Sverige ska Britta tävla i Paris den 16 juli. Det är karaktären Fiddlestick, en fågelskrämma från ett datorspel, som hon ställer upp i tävlingen med.

Det är inte bara kostymen som blir bedömd. Även framförandet på scenen spelar stor roll.

– Fiddlestick är en skräck-karaktär, så jag vill att publiken ska komma i stämning innan jag kommer upp på scenen, berättar Britta.

Britta erkänner att hon har scenskräck men att det hjälper att bära mask. Dessutom ger masken en anonymitet som Britta uppskattar. Det är Fiddlestick som är stjärnan. Inte alla vet om vem som gömmer sig bakom masken.

Inför Paris är Britta redo för hård konkurrens.

– Det ska bli en rolig erfarenhet. Det är klart att jag vill vinna. Det är det bästa som finns (skratt) men jag vet också att det finns de som gör det här på heltid, berättar Britta.

Nya jobbmöjligheter

Via cosplay-tävlingarna har Britta fått nya jobbmöjligheter och skapar idag masker åt både privatpersoner och företag.

– Det har även gett gig på gallerior, Kolmården och Gröna Lund under halloween. Det är riktigt kul att gå in i karaktär och möta folk, berättar Britta.

Hon har alltid tyckt om att skapa med naturmaterial och jobbar mycket i läder och trä, något som inte är så vanligt i cosplayvärlden.

– Fiddlestick har en cool design. Han är oproportionerlig, vilket gör skapandet till en utmaning. Jag gillar utmaningar. Det får inte vara för lätt, avslutar Britta.