Restaurangen Sjöapan ska ha öppet varje dag från midsommar fram till mitten av augusti. Foto: Jeanette Harkén

Hamnsatsningen ska ge turismen vid Siljan ett lyft

Vikarbyns båthamn är en träffpunkt under sommaren. Det berättar båtklubbens representant Kent Lövgren. Nu förbereder de sig för att möta sommarens tryck – och sjösätter en nyhet.
– Nu har vi investerat i ökad trivsel, säger Kent.

Vikarbyns båthamn har gjort allt för att anpassa sin verksamhet till ett växande intresse. Idag har de Siljans enda tankstation för båtar, camping och sommarrestaurang. De 110 båtplatserna är fyllda, med en pågående väntelista för ytterligare intressenter.

– Det är stort intresse, båtplatserna är fulla men än har vi campingplatser kvar, berättar Kent Lövgren.

– Vi har inte möjlighet att bygga ut mer i dagsläget, utan vi håller igång med förbättringar och reparationer.

Förra året investerade klubben över 200.000 kronor i en solcellsanläggning som står för en tredjedel av klubbens elförbrukning.

Bidrag till bastuflotte

Genom ett bidrag på 10.000 kronor från Hela Sverige ska leva har klubben köpt och renoverat en bastuflotte för att ytterligare utveckla hamnområdet och gynna lokalborna som besökande turister.

Restaurangen Sjöapan går in på sitt andra år som serveringsvagn vid piren. En idé som föddes efter att tankstationen, eller macken som de kallar den, kom på plats.

– Det är inte maten, utan myset vid Siljan som är vårt fokus, berättar Michael Lisra som satsar allt på havstema och kallar Siljan för Mittkusten.

Öppet varje dag i sommar

Michael går emot strömmen och väljer att ha öppet varje dag från midsommar till mitten av augusti, oavsett väder.

– Det är högt tryck på att locka turister till Dalarna, vi måste kunna möta det. Trots regniga dagar förra året hade vi gäster. Det är uppskattat att inte behöva hålla koll på öppettiderna, hos oss är det alltid öppet.

I år har Michael och Sjöapans matroser sett till att få ett jämnare flöde med två separata köer för mat och dryck. Klämmackor och havskräftor är nyheter på menyn.

– Vi vill bidra till helheten och göra hamnen till ett utflyktsmål. Folk ska komma hit och känna hur skönt man kan ha det vid Siljan, avslutar Michael.