Nu börjar läget bli skarpt för anrika Folkets Park i Skinnskatteberg. Det kommunala föreningsbidraget blev bara en bråkdel av behovet, samtidigt som kommunen prioriterar satsningar på Allaktivitetshuset Sture – på bekostnad av folkparken.
Lästips:
I vintras uppmärksammade Dalabygden det ansträngda läget för folkparken i Skinnskatteberg, som innebar skyhöga elräkningar som en extra tuff ekonomisk börda för folkparkens verksamhet. Bara för december månad så hade folkparken fått en elräkning på 39 000 kronor, samtidigt som intäkterna var i det närmaste obefintliga som en konsekvens av mycket få evenemang.
Då stod ändå hoppet till till att kommunen skulle bevilja ett föreningsbidrag på 147 000 kronor till folkparken, för att verksamheten skulle kunna nå ett nollresultat. Nu står det klart att parken får 33 000 kronor i kommunalt driftbidrag för 2023, och 10 000 kronor som verksamhetsbidrag. Det är en bråkdel av behovet för att få verksamheten att gå runt, konstaterar parkens ordförande Lars-Göran Ignberg Fammé.
Kommunen väljer bort parken
Dessutom berättar parkchefen att arrangemang som kommunen tidigare stod bakom och som hölls i folkparken, nu har flyttats till det kommunala allaktivitetshuset Sture. Det har lett till ännu färre arrangemang i parken och därmed allt lägre intäkter.
– Det är nästan som ett hån emot oss, eller som att man medvetet vill att verksamheten ska försvinna. Till sist har vi inte möjlighet att ha fastigheten igång. Så är det.
Ett populärt arrangemang i folkparken brukar vara ”Barnens dag” som anordnas i augusti i samband med att skolan börjar. Men i år kommer Skinnskattebergs kommun att anordna en familjedag med ett liknande utbud helgen dessförinnan. Det ska inte hållas vid folkparken, utan just i allaktivitetshuset Sture. Så från parkstyrelsen är man orolig för att intresset för Barnens dag ska bli lägre, och att antalet besökare blir färre.
– Kommunen har väl dessutom pengar så de kan göra ett proffsigare arrangemang, säger Lars-Göran Ignberg Fammé.
När tror du att folkparken tvingas stänga för gott om det ekonomiska läget fortsätter att vara lika ansträngt?
– Tja, det är nog inom två år skulle jag tro.
Folkparken drivs av en handfull eldsjälar, som idag endast jobbar ideellt, helt utan betalning.
Knäppmora AIK: Rädda parken!
För innebandyklubben Knäppmora AIK är det självklart att anordna sina föreningsfester varje vinter i folkparken. När klubbens styrelseledamot Tomas Andersson får höra talas om folkparkens ekonomiska svårigheter och hur kommunen agerar gentemot parken, blir han bekymrad.
– Vi från klubbens sida tycker att det vore jättetråkigt om folkparken tvingas lägga ner. Den ska finnas! Kommunen behöver verkligen bidra till att verksamheten ska kunna finnas kvar, säger han, och fortsätter:
– Det här är en riktig kulturskatt. Det finns ju inte många folkparker kvar i Sverige, så den här måste vi verkligen vara rädda om!
Kommer ni att ha er vinterfest i folkparken nästa vinter?
– Ja ja ja, det är en självklarhet. Vi ska absolut fortsätta!
Relaterade artiklar:
Företagsklimatet i botten i Sverige – här är politikernas förklaring (2023-06-07)Kritiserade toppolitikerns svar: Flera tycker det är kul nu (2023-05-12)
Granskningsrapport slår fast: De gjorde fel när de gav lönetillägg till kommunchefen (2023-05-12)