Hon är en av få kvinnor som jobbar högst upp i masterna

Livet på höga höjder är inget som skrämmer Jennifer Larsson från Älvdalen. Hon är en av dem som bygger ut 5G-nätverket i Sverige. Traditionen att det är männen som klättrar i master och bor borta under veckorna kanske är på väg att ändras. Det är Jennifer ett levande exempel på.

Även om Jennifer har varit teknikintresserad sedan hon var liten så var det ingen självklarhet att hon skulle jobba som fälttekniker i master och torn. Idag kuskar hon riket runt för att bygga ut 5G-nätverket och är en av två tjejer i telekombranschen som jobbar för Scanmast.

– Jag har alltid varit intresserad av teknik och jag minns hur jag sparade ihop pengar för att kunna köpa tekniska utrustningar. Sedan gick jag ekonomi och juridik på gymnasiet och har jobbat som vaktmästare, men sedan ett år jobbar jag som arbetsledande fälttekniker på Scanmast.

Jobbet innebär att klättra i master och torn för att montera utrustning och se till att den fungerar, och det innebär att åka runt i landet och bo på nya orter.

– Jag tycker om att jobba utomhus och att få jobba med kroppen. Sedan är det ett jobb där man utvecklas konstant och får ny kunskap hela tiden. Det är ett jobb där man ofta måste tänka nytt utifrån förutsättningarna, berättar Jennifer.

Är inte höjdrädd

På intervjun fick hon frågan om hon var höjdrädd, vilket hon inte hade en aning om, men svarade att hon fick väl testa och se. Men höjdrädd var hon inte. Jennifer njuter av dagarna i masterna och får alltid se nya vyer.

– Vi är alltid minst två som jobbar tillsammans, så man ska kunna hjälpa eller rädda varandra. Är det kallt och snöstorm är det inte så roligt, men alla fina dagar och att jobbet är så roligt väger upp.

Endast två tjejer jobbar som fälttekniker för Scanmast, men Jennifer tycker att samhället är på väg att förändras.

– Jag tycker att vi ser fler och fler tjejer i mansdominerande jobb. Sen passar det ju inte alla att jobba borta. Har man bildat familj så är det ju oftast kvinnan som är hemma. Det är ju också fysiskt påfrestande, men fler tjejer borde söka sig till yrket. Vi är minst lika kapabla som män.