Lars-Göran Ignberg Fammé är styrelseordförande för Folkets Park i Skinnskatteberg. Foto: Niklas Lindh

Ekonomisk kris för folkparken – kan tvingas stänga

Skyhöga elräkningar, ett minskat engagemang bland kommuninvånare och förhållandevis små kommunala bidrag gör att tumskruvarna dras åt för folkparken i Skinnskatteberg. Inom ett år eller två kan folkparken tvingas slå igen för gott.

Det är en mörk bild som folkparkens ordförande Lars-Göran Ignberg Fammé beskriver. Det är ”skyhöga” elräkningar, färre arrangemang, ett minskat upplevt intresse från kommunens företrädare att både använda anläggningen och bevilja bidrag, och så endast några få personer som arbetar ideellt för att driva verksamheten.

– Ja det är tungt nu. För december månad så fick vi en elräkning på 39 000 kronor och den månaden hade vi endast ett evenemang som inbringade kanske mellan 7 och 8000 kronor. Dessutom har kostnaderna stigit för försäkringar, vatten och avlopp och såna saker, säger Lars-Göran Ignberg Fammé och suckar djupt.

Det ekonomiska stöd som ni får från kommunen och andra håll, motsvarar det de ökade kostnaderna?

– Nej. Inte på långa vägar! Jag tittade i gamla protokoll och såg att kommunen stöttade verksamheten med ca 100 000 kronor under ett på 70-talet. I fjol fick vi 44 000 kronor av kommunen. Så man kan fråga sig om kommunen verkligen vill ha folkparken kvar?

Ansöker om 147 000 kronor

Folkparksstyrelsen har skickat in ansökan om föreningsbidrag till kommunen – en ansökan på 147 000 kronor för i år. Det är, enligt ordföranden, vad som krävs för att verksamheten ska ha ett nollresultat.

– Vi är oroliga för verksamheten. Vi tycker att det är en fin anläggning som ligger väldigt fint till. Men vi behöver fler aktiviteter hit om det ska bära sig.

– Kommunen har ju valt att satsa mycket på ett allaktivitetshus med verksamheter som har varit hos oss förut. Och även satsningen på en kulturskola har gjort att flera evenemang har flyttats dit från parken.

Fåtal vill jobba ideellt

Det finns dock en del planerade evenemang på Folkets park under året, men Lars-Göran Ignberg Fammé, som har varit engagerad i verksamheten ända sedan 1978, påpekar att allt måste hanteras ideellt av ett fåtal personer.

– Vi är ungefär fyra till fem personer som hjälps åt att exempelvis städa efter varje evenemang, vi klipper gräs, skottar snö och röjer buskar på tomten för att det ska vara fint.

Hur länge till orkar ni jobba för att folkparken ska vara kvar?

– Jag vet faktiskt inte. Det har hänt att vi har känt att vi nog borde låsa dörren och kasta nyckeln.

Kommunalrådet: Folkparken inte oviktig

Skinnskattebergs tillfälliga kommunalråd, Ewa Olsson Bergstedt (SD), säger att Folkets Park är viktig för Skinnskattebergs kommun. ”Men samtidigt är det många föreningar som behöver bidrag”, säger hon.

– Både jag och mitt parti har alltid vurmat för den här folkrörelsen kring Folkets Park. Så är det. Med dåliga tider så har det ju inte blivit lättare för dem. Men det är ju jättemysigt med en folkpark och jag har själv mycket minnen därifrån, säger Ewa Olsson Bergstedt.

Den mycket tillfälliga lösningen med sverigedemokraten Ewa Olsson Bergstedt som kommunfullmäktiges ordförande i Skinnskattebergs kommun, gör det svårt för henne att kunna ge några som helst löften om bidrag till folkparken. Inom kort är dock ambitionen att ett nytt styre ska vara på plats.

”Alla vill ha mer”

Den ekonomiska situationen för folkparken med skyhöga elräkningar kommenterar hon dock så här:

– Rådet som vi ger, om man har svårt att betala elräkningen, är att man ska ta kontakt med elleverantören för att göra en avbetalningsplan. Men jag förstår att det är tufft.

Men om du fick bestämma, hur skulle folkparken få stöttning från kommunen framöver då?

– Jag tycker det är viktigt och samtidigt har vi alla föreningar att titta på. Alla skriker efter sin….alla vill liksom ha mer. Det finns en begränsad pott med pengar.

– Men jag tycker inte att folkparken är oviktig på något vis. Framledes så får vi väl titta lite på det här, avslutar Ewa Olsson Bergstedt.