FOTO: BJöRN REHNSTRöM
Verf Lena Egardt fick språkpriset Övdals-Byönn 2023. Här tillsammans med Peter Folkesson, ordförande i föreningen Ulum Dalska och Coop Älvdalens butikschef Daniel Zackrisson.

Verf Lena en värdig vinnare av språkpriset Övdals-Byönn

Årets språkpris ”Övdals-Byönn” (betyderÄlvdals-Björn) delades på Nationaldagen ut vid Elfdalens Hembygdsförenings Skansfesten på Rots Skans.

Ulum Dalskas ordförande Peter Folkesson läste upp motiveringen och kallade upp Verf Lena Egardt på scenen. Butikschefen Daniel Zackrisson på Coop i Älvdalen, överlämnade det fina diplomet, en penningsumma på 10 000 kronor och en blombukett till Lena.
Lena tackade ödmjukt för priset som även hennes mor Gerda Verf, fått en gång.
Språkets fortlevnad
Så här löd motiveringen från juryn:
Verf Lena har under många år engagerat sig i det älvdalska språkets fortlevnad, till stor del genom musiken. Detta genom att bland mycket annat komponera all musik och text till musikalen Oðerwais (betyder ”annorlunda” på svenska) som framfördes med amatörskådespelare och professionella musiker i Älvdalens sporthall i början av 2000-talet.
Förutom detta har Lena skrivit, översatt och framfört många egna visor på älvdalska, vilka ofta sjungs på skolavslutningar och vid olika högtidliga tillfällen. ”Du raiter upp mig” och ”Kuolmarkswaisa” är två av de mest kända. Lena har också skrivit flera barnböcker och dikter och har genom sitt djupa intresse för älvdalskan bidragit på ett ovärderligt sätt till älvdalskans bevarande och synlighet i det offentliga rummet. Verf Lena Egardt är en värdig mottagare av årets Övdals-Byönn.
Musiklärare
Verf Lena Egardt arbetar sista året innan pensioneringen som musiklärare i i Älvdalens musikskola sedan många år. Hon är dessutom spelledare i Älvdalens spelmanslag och medlem i gruppen Systerpolskan,
Systerpolskan är en svensk folkmusikgrupp med några av de främsta kvinnliga folkmusikerna från Uppland och Dalarna. Gruppen består av Täpp Ida Almlöf, Verf Lena Egardt, Cajsa Ekstav, Erika Lindgren Liljenstolpe, Sonia Sahlström, Lena Willemark och Cecilia Österholm, samt Benny Andersson som medmusikant och delvis kompositör.
Språkpriset Övdals-Byönn instiftades av Älvdalens kommun 2009 utdelas i samarbete mellan kommunen, Ulum Dalska och Coop Älvdalen.